Τρεις ημέρες εργασίας προτείνουν στους 40άρηδες οι επιστήμονες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρεις ημέρες εργασίας προτείνουν στους 40άρηδες οι επιστήμονες

Οι εργαζόμενοι άνω των 40 ετών αποδίδουν καλύτερα όταν δουλεύουν τρεις ημέρες την εβδομάδα σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία. Η έρευνα ανέλυσε τις εργασιακές συνήθειες και τα αποτελέσματα εγκεφαλικής λειτουργίας σε περίπου 3.000 άνδρες και 3.500 γυναίκες άνω των 40 ετών.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι η εργασία μερικής απασχόλησης κρατά το μυαλό δραστήριο αποφεύγοντας την καταπόνηση και το στρες που προκαλούν προβλήματα υγείας.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη καθώς πολλές χώρες αυξάνουν συνεχώς το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης.

Η έρευνα έλαβε υπόψη της διάφορα κοινονικό – οικονομικά στοιχεία, όπως η οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα και το είδος εργασίας. Παράλληλα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να εκτελέσουν κάποιες πνευματικές ασκήσεις και ασκήσεις μνήμης όπως το να διαβάσουν δυνατά, να απομνημονεύσουν αριθμούς και να τους πουν με ανάποδη σειρά κλπ.

Σε γενικές γραμμές όσοι από τους συμμετέχοντας δούλευαν περίπου 25 ώρες την εβδομάδα είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε αυτές τις δοκιμασίες.

«Η εργασία είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, το οποίο από τη μία διεγείρει την εγκεφαλική λειτουργία και από την άλλη λόγω των πολλών ωρών εργασίας, της κούρασης και του στρες μπορεί δυνητικά να προκαλέσει προβλήματα», αναφέρει η έρευνα.

Ο Colin McKenzie, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Keio, που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε στο BBC ότι οι υπερβολικά πολλές ώρες εργασίας έχουν χειρότερη επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία ενός ανθρώπου από αυτή που έχει το να μην δουλεύει καθόλου.

Η έρευνα αναφέρει ότι η διανοητική δυνατότητα όσων δουλεύουν περίπου 60 ώρες την εβδομάδα μπορεί να είναι χαμηλότερη από αυτή όσων δεν εργάζονται.

Ωστόσο, ο Geraint Johnes, καθηγητής Οικονομικών στη σχολή διοίκηση του Πανεπιστημίου του Lancaster δήλωσε: «Η έρευνα εξετάζει μόνο όσους είναι άνω των 40 ετών και για αυτό δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όσοι είναι άνω αυτής της ηλικίας είναι διαφορετικοί από όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους».

«Αυτό που βρίσκει η έρευνα είναι ότι η διανοητική λειτουργία βελτιώνεται όταν οι άνθρωποι δουλεύουν έως 25 ώρες την εβδομάδα και αρχίζει να μειώνεται από κει και πέρα», σημείωσε ο Johnes και πρόσθεσε ότι: «Στην αρχή η μείωση είναι πολύ μικρή και δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά καθώς οι ώρες εργασίας αυξάνονται στις 35 την εβδομάδα. Από τις 40 ώρες και μετά η μείωση είναι πιο σημαντική».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider