Ethereum, το αντίπαλο δέος του Bitcoin

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ethereum, το αντίπαλο δέος του Bitcoin

Πρόκειται για ένα νέο εικονικό νόμισμα που προσδοκά να μετεξελιχθεί στο αντίπαλο δέος του Bitcoin. Άραγε θα τα καταφέρει; Ο λόγος για το Ethereum.

Όπως αποκαλύπτουν σε νέο δημοσίευμά τους οι New York Times, το Ethereum, ακόμη κι αν δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό, η αξία του έχει σκαρφαλώσει… 1.000% (!) μόλις μέσα σε ένα τρίμηνο! Μάλιστα, έχει κατορθώσει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών και τεχνολογικών κολοσσών του πλανήτη, όπως η JP Morgan, η Microsoft και η IBM.

Πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για το «Bitcoin Νούμερο δύο» ή τη δεύτερη επενδυτική ευκαιρία μετά το Bitcoin. Τι είναι τελικά το Ethereum;

Το νέο αυτό εικονικό νόμισμα προέκυψε, επί της ουσίας, από μια διαμάχη που ξέσπασε πρόσφατα στην κοινότητα του Bitcoin, αναφορικά με το πώς το τελευταίο μπορούσε περαιτέρω να αναπτυχθεί. Η διαμάχη αυτή γέννησε το Ethereum, καθώς μείωσε τις συναλλαγές που μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέσω Bitcoin. Έτσι, προέκυψε ένα κενό, το οποίο έπρεπε να καλυφθεί από εναλλακτικά εικονικά νομίσματα. Και ήρθε το Ethereum να το καλύψει.

Το Ethereum συνιστά επί της ουσίας μια νέα νομισματική πλατφόρμα, ένα νομισματικό πρωτόκολλο το οποίο δύναται να εκτελεί «έξυπνα» συμβόλαια, βασισμένο σε μια υπόσχεση… Πρόκειται για ένα σύστημα που σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις μια συναλλαγή – είτε χρήματος είτε άλλου asset – πιο γρήγορα και πιο φθηνά – από ότι μπορείς μέσω μιας μεγάλης χρηματοοικονομικής αλυσίδας, με πολλούς «μεσάζοντες».

Το νέο εικονικό νόμισμα έχει κατορθώσει να κερδίσει φανατικούς οπαδούς από τη δέσμευση των δημιουργών του πως μπορεί να κάνει, αλλά και να προσφέρει περισσότερα από το Bitcoin!

Πως επιχειρεί να το αποδείξει αυτό; Παρέχοντας έξυπνους και γρήγορους τρόπους δημιουργίας online αγορών και προγραμματισμένων συναλλαγών. Αυτά είναι τα λεγόμενα «έξυπνα» συμβόλαια.

Ωστόσο, ακόμη και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του, παραδέχονται πως το Ethereum είναι ένα περίπλοκο σύστημα το οποίο, ακόμη κι εκείνοι που το γνωρίζουν καλά, δυσκολεύονται να το περιγράψουν σε όσους δεν το ξέρουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχει αρχίσει ήδη να παρέχει μια σειρά από λειτουργικές εφαρμογές, ικανές να διευκολύνουν την καθημερινότητα του κάθε απλού πολίτη.

Για τους καλά γνωρίζοντες, όμως, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμη, αφού η πρώτη πλήρης έκδοση του Ethereum μόλις που έκανε την εμφάνισή της. Τι σημαίνει αυτό; Πως προτού διεκδικήσει και… κερδίσει τη θέση που του αξίζει, θα βρεθεί αντιμέτωπο με τα ίδια τεχνικά και νομικά ζητήματα που ανέκυψαν και κατά την εμφάνιση του Bitcoin.

Μερίδα παραγόντων της αγοράς ισχυρίζεται ότι το Ethereum θα αντιμετωπίσει πολύ περισσότερα ζητήματα – σε όρους ασφάλειας – από ότι αντιμετώπισε κατά το πρόσφατο παρελθόν το Bitcoin, γιατί απλά βασίζεται σε ένα πολύ πιο περίπλοκο λογισμικό. Όμως όσο πιο περίπλοκο είναι το λογισμικό του, τόσο λιγότερο ευάλωτο σε… επιθέσεις θα είναι το νέο εικονικό νόμισμα.

«Το Ethereum είναι μια ευρεία πλατφόρμα, μέσω της οποίας μπορείς να επιλύσεις διάφορα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει σε διάφορες πτυχές της οικονομίας, της βιομηχανίας και του επιχειρείν», δηλώνει ο διευθυντής ανάπτυξης και στρατηγικής της Microsoft, Marley Gray.

«Για τους περισσότερους παράγοντες της βιομηχανίας χρήματος, το Ethereum είναι ακόμη ένα πείραμα», σχολιάζει ο Michael Novogratz, πρώην κορυφαίο στέλεχος της Fortress Investing Group.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τις αρχές του 2016 μέχρι και σήμερα, η αξία μιας συγκεκριμένης μονάδας (ενός Ether) έφτασε τα 12 δολάρια από μόλις 1 δολάριο! Τι σημαίνει αυτό; Πως η αξία όλων των Ether μαζί αγγίζει τα 1 δισ. δολάρια!

Ποιος κρύβεται όμως πίσω από το Ethereum; Ο Ρωσο-καναδός Vitalik Buterin, μόλις 21 ετών, τελειόφοιτος του Πανεπιστημίου Waterloo στο Οντάριο.

«Το Bitcoin είναι πιθανότατα το πρώτο εναλλακτικό ασφαλές επενδυτικό στοίχημα. Και το Ethereum μπορεί εύκολα να γίνει το νούμερο δύο», σχολιάζει ο Joseph Bonneau, ερευνητής πληροφορικής στο Stanford.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider