Ποιες μετοχές θα «κερδίσουν» τις εντυπώσεις το 2018

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες μετοχές θα «κερδίσουν» τις εντυπώσεις το 2018

Καθώς η αβεβαιότητα επιτείνεται για την πορεία της οικονομίας και τον τραπεζικό κλάδο ενόψει της λήξης του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο, οι επενδυτές αναζητούν στρατηγικές εταιρείες που θα «αντέξουν» τις δοκιμασίες του επόμενου έτους και θα δικαιώσουν όσους επένδυσαν σε αυτές.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr ο Κωστής Μονογιός, επικεφαλής ανάλυσης της Δεπόλας Χρηματιστηριακή, το 2018 φαίνεται να ξεκινά από τα επίπεδα των 800 μονάδων, το οποίο σημαίνει ότι οι μετοχές έχουν ήδη καταγράψει σημαντική άνοδο το προηγούμενο έτος -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω κέρδη. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν, επίσης, και οι εξελίξεις που επιφυλάσσει το νέο έτος για κάποιες από τις εταιρείες αυτές, σημειώνει ο ίδιος.

Οι τέσσερις κορυφαίες επιλογές της Δεπόλας για το 2018 είναι:

  • Μυτιληναίος: Η συγκεκριμένη μετοχή περιλαμβάνεται και φέτος στη λίστα Top 4, καθώς φαίνεται πως ο όμιλος αλλάζει προφίλ, μπαίνοντας στο στόχαστρο πιο μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων. Τα προγράμματα εξοικονόμησης κόστους φαίνεται πως αποφέρουν καρπούς, ενώ και οι τιμές του αλουμινίου που διατηρούνται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, γεγονός που δημιουργεί περιθώρια αισιοδοξίας για καλύτερη κερδοφορία.
  • ΟΤΕ: Ο όμιλος εξακολουθεί να είναι σημαντικά υποτιμημένος σε σχέση με τον ανταγωνισμό σε μεγαλύτερα χρηματιστήρια. Σημειώνεται ότι έχει χαμηλό δανεισμό, ενώ η διοίκηση έχει ενημερώσει ότι οι ταμειακές ροές θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα για το 2018.
  • ΕΧΑΕ: Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια αποτελούν δελεαστική πρόταση εφόσον ξεφύγουμε από αυτά τα χαμηλά επίπεδα που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες στην αγορά, καθώς η κερδοφορία της βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον όγκο συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.
  • Lamda Development: Και σε αυτή την περίπτωση, η πρόταση είναι δελεαστική υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία για το έργο ανάπλασης στο Ελληνικό θα ευοδωθεί και τα έργα θα προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς. «Το project είναι τεράστιο σε μεγέθη για τα ελληνικά δεδομένα και, εάν όλα πάνε καλά μέσα στον επόμενο χρόνο, η αγορά θα σπεύσει να προεξοφλήσει τις θετικές εξελίξεις, οι οποίες θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την αγορά, γενικότερα», σημειώνει ο κ. Μονογιός.

Δικαιώθηκαν οι επιλογές της Δεπόλας για το 2017

Οι επιλογές που έκανε ο κ. Μονογιός για το 2017, σύμφωνα με άρθρο του insider.gr την ίδια εποχή πέρυσι, δικαιώθηκαν πλήρως από την πορεία τους στο ταμπλό.

Συγκεκριμένα, ο ομάδα αναλυτών είχε ξεχωρίσει τη Motor Oil (+43%), την Άνεμος (+73,53%), τον ΟΠΑΠ (+25,24%), την Τιτάνας (+2,24%), και την Μυτιληναίος (+47,84%). Όλοι οι εν λόγω τίτλοι, πλην του Τιτάνα, υπεραπέδωσαν της αγοράς.

Όπως σημειώνει ο κ. Μονογιός, το 2017 ξεκίνησε από χαμηλή βάση –στις 643 μονάδες- και, συνεπώς, δεν ήταν δύσκολο να επιλέξει κανείς τις κατάλληλες εταιρίες που θα έκαναν outperform. Μεγαλύτερη πρόκληση είναι η φετινή χρονιά, η οποία «κρύβει» εκπλήξεις σε όλα τα επίπεδα, καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider