Ψάχνουν Έλληνες χρηματιστές για τα χρήματά τους στο εξωτερικό

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψάχνουν Έλληνες χρηματιστές για τα χρήματά τους στο εξωτερικό

Μια νέα τάση κάνει την εμφάνισή της τελευταία στην ελληνική αγορά επενδύσεων: Έλληνες που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό αναζητούν επενδυτικούς συμβούλους που θα διαχειρίζονται τα χαρτοφυλάκιά τους από την Ελλάδα.

Όπως αποκαλύπτουν χρηματιστηριακοί κύκλοι στο insider.gr, επενδυτές με σεβαστά χαρτοφυλάκια σε μεγάλες επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού στρέφονται σε χρηματιστηριακές εταιρείες για να διαχειρίζονται εξ αποστάσεως τα χρήματα που διατηρούν στην Ελβετία ή αλλού.

Έχουν έρθει μάλιστα σε συμφωνία με επενδυτικούς κολοσσούς, όπως η UBS, προκειμένου να αναθέσουν σε External Asset Manager –όπως είναι ο σχετικός όρος– τα χαρτοφυλάκιά τους, επιδιώκοντας μια πιο ενεργή και εξατομικευμένη διαχείριση που θα δώσει ώθηση στις αποδόσεις τους.

Στη μεγάλη φυγή των καταθέσεων προς το εξωτερικό τα έτη 2010-2015, πολλοί Έλληνες άνοιξαν λογαριασμούς στην Ελβετία, το Λουξεμβούργο και άλλα ευρωπαϊκά κέντρα προκειμένου να «γλιτώσουν» τις αποταμιεύσεις τους από την απειλή του Grexit.

Για τους επενδυτικούς κολοσσούς της Ελβετίας ή άλλων καταθετικών παραδείσων, όμως, τα μεγέθη των χαρτοφυλακίων αυτών δεν είναι αρκετά για να δικαιολογούν «εξειδικευμένη αντιμετώπιση», το οποίο σημαίνει ότι συνήθως καταλήγουν στον «κουβά» της συλλογικής διαχείρισης με τις ανάλογες αποδόσεις.

Πολλοί από τους επενδυτές εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για την κατάσταση αυτή αλλά ταυτόχρονα διστάζουν να φέρουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα –τουλάχιστον για την ώρα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Έτσι απευθύνονται σε Έλληνες χρηματιστές ζητώντας να λειτουργήσουν ως External Asset Managers.

Για τους ίδιους τους χρηματιστές, η λύση αυτή είναι «μεσοβέζικη» αφού με απογοήτευση παρακολουθούν τη χαμηλή επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, που όμως αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ανακάμψει η αγορά και να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για ελληνικά assets.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider