Τι να κάνουν οι επενδυτές σε έναν πυρηνικό πόλεμο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι να κάνουν οι επενδυτές σε έναν πυρηνικό πόλεμο

Η αλήθεια είναι πως εάν ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, θα έχουμε σοβαρότερα προβλήματα από το τι να κάνουμε με τα χαρτοφυλάκιά μας.

Από επενδυτικής σκοπιάς, αυτό δεν είναι κακό αφού, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Market Watch, σε συνθήκες κρίσης το να μην κάνεις τίποτα πολλές φορές αποδεικνύεται η πιο σωστή επιλογή. Οι παγκόσμιες κρίσεις αυτού του μεγέθους συνήθως πυροδοτούν μαζικές ρευστοποιήσεις στις κεφαλαιαγορές και, όπως είναι γνωστό, ποτέ δεν πρέπει να λαμβάνει κανείς επενδυτικές αποφάσεις σε καθεστώς πανικού.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση της Ned Davis Research για τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές κρίσεις του τελευταίου αιώνα. Οι αναλυτές διαπίστωσαν ότι συνήθως τα χρηματιστήρια ανακάμπτουν μετά τον πανικό που επικρατεί στην εκδήλωση μιας κρίσης, ώστε πολλές φορές μέσα σε ένα εξάμηνο να έχουν ανακτήσει –και με το παραπάνω– τα προ κρίσης επίπεδα.

Η αντίδραση της Wall Street μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες μετά τα χτυπήματα στους Δίδυμους Πύργους, ο Dow Jones είχε επανέλθει στα επίπεδα όπου βρισκόταν στις 10 Σεπτεμβρίου –και, μάλιστα, τα είχε ξεπεράσει.

Βέβαια, ο Dow δεν ανέκαμψε εξίσου γρήγορα και στις 51 περιπτώσεις που μελετά η ανωτέρω έρευνα. Ακόμη και αυτές τις φορές, όμως, στις οποίες ο βιομηχανικός δείκτης δεν επανήλθε γρήγορα, η αγορά κατέγραψε σημαντικά κέρδη από τα χαμηλά που σημειώθηκαν στο «μάτι» του πανικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider