Κρέτσου: 20 δισ. ευρώ για την Ελλάδα μέσω του ΕΣΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρέτσου: 20 δισ. ευρώ για την Ελλάδα μέσω του ΕΣΠΑ

«Η πολιτική συνοχής έχει συμβάλλει στον συγκερασμό των επιτευγμάτων της γεωργίας, με την οικονομία που βασίζεται στη γνώση» δήλωσε η επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου, επισκεπτόμενη το απόγευμα της Πέμπτης την εταιρεία αγροτικών πληροφοριακών συστημάτων «Agrostis», σε θερμοκοιτίδα καινοτόμων επιχειρήσεων στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Η κυρία Κρέτσου χαρακτήρισε σε δηλώσεις της, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ως «ιστορικό» το έργο των σηράγγων των Τεμπών, το οποίο είχε επισκεφθεί νωρίτερα, υπογραμμίζοντας ότι «βελτιώνει τις συνθήκες ασφάλειας των μεταφορών» και μειώνει το χρόνο της διαδρομής Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Η Ευρωπαία επίτροπος σημείωσε ότι η επιχείρηση που επισκέφθηκε στη Θεσσαλονίκη, η οποία επιχορηγήθηκε από το ΕΣΠΑ (2007-2013) είναι ένα σχετικά μικρό έργο, συνολικού προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί από άποψη μεγέθους με το έργο των Τεμπών, αλλά δείχνει «το πώς με περιορισμένους πόρους, μπορεί κανείς να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο για την οικονομία».

«Χαιρόμαστε πολύ βεβαίως, που υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες σαν αυτή, που συνδυάζουν την γεωργία, τον τουρισμό, πρωτοβουλίες αειφορικές, πρωτοβουλίες που ανοίγουν τις επιχειρήσεις προς την παγκόσμια αγορά, ανοίγουν θέσεις εργασίας και βεβαίως συμβάλλουν στην ανάπτυξη σε αυτές τις δύσκολες εποχές» δήλωσε η κυρία Κρέτσου.

Υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (2007-2013), της δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλλει ως ευρωβουλευτής στην τροποποίηση του σχετικού κανονισμού, «που επέτρεψε στην Ελλάδα να επωφεληθεί από το 100% των κονδυλίων και μάλιστα το ποσοστό χρηματοδότησης να ανέλθει στο 100% - χωρίς να χρειαστεί δηλαδή να μπει έστω και ένα ευρώ από εθνικά κονδύλια».

«Επίσης, η προχρηματοδότηση ανήλθε στο 7%, ενώ ο μέσος όρος για τα άλλα κράτη-μέλη είναι μόνο 1%. Άρα λοιπόν, σε δύσκολους καιρούς καταφέραμε να παράσχουμε στην Ελλάδα την απαιτούμενη ρευστότητα. Και ως ευρωβουλευτής, και τώρα ως επίτροπος, είμαι πολύ υπερήφανη που κατάφερα να συμβάλλω, ώστε να μη χάσει η Ελλάδα ούτε ένα ευρώ» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020) η κυρία Κρέτσου τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί 20 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, απ’ τα οποία έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί τα δύο δισ. ευρώ και απομένει να επιταχυνθεί η επιλογή των νέων έργων κι η υλοποίηση τους. «Είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσει η πολιτική συνοχής» είπε, χαρακτηρίζοντάς την, ως «συγκολλητική ύλη που συνδέει τους ευρωπαϊκούς λαούς» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αποδείξουμε ότι χρησιμοποιούμε τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής, για το καλό των λαών της Ευρώπης», είτε με έργα για υποδομές, είτε για τη γεωργία.

«Με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξουμε ότι η πολιτική συνοχής έχει πραγματικά προστιθέμενη αξία για τον ευρωπαίο πολίτη» πρόσθεσε η κυρία Κρέτσου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider