Ευκαιρίες στην πτώση του πετρελαίου «βλέπει» η BlackRock

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευκαιρίες στην πτώση του πετρελαίου «βλέπει» η BlackRock

Υπερβολική θεωρεί τη βίαιη διόρθωση που έχουν υποστεί οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου η BlackRock, η οποία «βλέπει» αξιόλογες ευκαιρίες στα πετρελαϊκά χαρτιά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής Επενδυτικής Στρατηγικής του παγκόσμιου ομίλου, Ρίτσαρντ Τέρνιλ, η δραματική πτώση στις τιμές των ενεργειακών μετοχών δικαιολογεί την επένδυση σε επιλεγμένα χαρτιά, παρά τις εκτιμήσεις για διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε σταθερά επίπεδα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Στο γράφημα που ακολουθεί απεικονίζεται η ισχυρή συσχέτιση που παρουσιάζουν για το διάστημα 2014-2017 οι τιμές των ενεργειακών μετοχών με την τιμή του αργού:

Τον Μάρτιο, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε αισθητά, μετά από μια μακρά περίοδο περιορισμένων διακυμάνσεων στις αρχές του 2017. Οι ανησυχίες, όμως, για την υπερπροσφορά πετρελαίου οδήγησε στη χαλάρωση των κερδοσκοπικών στοιχημάτων για περαιτέρω αύξηση των τιμών, τα οποία είχαν αγγίξει επίπεδα-ρεκόρ.

Οι ενεργειακές μετοχές, όμως, υποστηρίζει ο Τέρνιλ σε ανάλυση που έχει δημοσιεύσει στο blog της BlackRock, φαίνεται πώς προεξοφλούν αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα απαισιοδοξίας. Η «στρέβλωση» αυτή φαίνεται ξεκάθαρα στο παραπάνω γράφημα, όπου οι δύο καμπύλες παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση το τελευταίο διάστημα.

Η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης έχει προσφέρει σημαντική στήριξη στην τιμή του πετρελαίου φέτος, η οποία ευνοείται και από τις κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά των futures εν μέσω προσδοκιών για εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ των κρατών εντός και εκτός OPEC για μείωση της παραγωγής.

Ο λόγος που οι πετρελαϊκές μετοχές διόρθωσαν τόσο βίαια το τελευταίο διάστημα ήταν η έντονη νευρικότητα που επικράτησε στην αγορά λόγω των επιπέδων-ρεκόρ στις κερδοσκοπικές συναλλαγές και οι ανησυχίες για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ και για το κατά πόσο θα τηρήσουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες τη συμφωνία του OPEC.

Οι εκτιμήσεις για την πορεία στις τιμές της ενέργειας είναι παρακινδυνευμένη, λόγω των πολιτικών παραγόντων που την επηρεάζουν, επισημαίνει ο Τέρνιλ, ωστόσο η BlackRock θεωρεί ότι δεν θα παρουσιάσει σημαντικές διακυμάνσεις το επόμενο τρίμηνο. Όπως εξηγεί, τα μέλη του OPEC έχουν δείξει δείγματα πειθαρχίας ως προς την τήρηση της συμφωνίας, ενώ η αύξηση του αποθέματος στις ΗΠΑ αναμένεται να σταθεροποιηθεί σύντομα καθώς τα διυλιστήρια αυξάνουν τις αγορές. Επιπλέον, αναμένεται αύξηση της παγκόσμιας ζήτηση εν μέσω αναθέρμανσης της οικονομίας.

«Οι ενεργειακές μετοχές φαίνεται πως αντανακλούν μια πιο αμυντική (bearish) προοπτική ως προς τις τιμές και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες», τονίζει το στέλεχος του επενδυτικού κολοσσού. «Προτιμούμε τις εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ λόγω των μειώσεων δαπανών που δρομολογούν, τις προηγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν και της χαλάρωσης του νομοθετικού πλαισίου που αναμένεται από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ», αναφέρουν οι αναλυτές.

Οι αναλυτές της BlackRock τονίζουν, τέλος ότι σημαντικές είναι και οι δυνατότητες διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου που προσφέρουν οι ενοποιημένες εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των υποτιμημένων πετρελαϊκών κολοσσών στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider