Αναλυτές: Πού να επενδύσετε την εποχή του Trump

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναλυτές: Πού να επενδύσετε την εποχή του Trump

Την ώρα που ο Donald Trump ορκίζεται νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, πέντε διεθνείς αναλυτές και fund managers δίνουν επενδυτικές συμβουλές για την πολλά υποσχόμενη –και αβέβαιη– μετά-Trump εποχή.

Αυτές είναι οι επενδυτικές συμβουλές κορυφαίων στελεχών του χώρου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, για όσους διαθέτουν χαρτοφυλάκιο τουλάχιστον 10.000 δολαρίων:

Barry Ritholtz, πρόεδρος και διευθυντής Επενδύσεων της Ritholtz Wealth Management

Παγκόσμια διασπορά

Εκτός από τις ανεπτυγμένες αγορές, οι επενδυτές πρέπει να συμπεριλάβουν στο χαρτοφυλάκιό τους και assets των αναπτυσσόμενων αγορών ανά τον πλανήτη. Συνήθως, οι επενδυτές νιώθουν «άνετα» να επενδύουν σε επιχειρήσεις που γνωρίζουν –οι οποίες συνήθως είναι εγχώριες. Αυτή η τακτική, όμως, οδηγεί σε υπερ-έκθεση στον κίνδυνο χώρας και θα πρέπει να γίνεται διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου.

Ειδικά όσον αφορά στις ΗΠΑ, η αλήθεια είναι πως η Wall Street κατέγραψε υψηλότερες αποδόσεις φέτος από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς και πολλές αναδυόμενες αγορές. Αυτός είναι ο λόγος που οι αμερικανικές μετοχές έχουν υψηλότερη αποτίμηση από τους τίτλους εταιρειών σε άλλες αγορές, αναδυόμενες ή μη.

Με τη σκιά της αβεβαιότητας, όμως, να πλανάται πάνω από την αμερικανική οικονομία, ενόψει της προεδρίας Trump, είναι σοφό να μην υπερεκτίθεται ένας επενδυτής στις ΗΠΑ –παρά τις ελκυστικές αποδόσεις– καθώς οι κίνδυνοι εντείνονται.

Sarah Ketterer, CEO και fund manager της Causeway Capital Management

Δείτε μακριά

Το «μακριά» δεν αναφέρεται μόνο στον χρονικό ορίζοντα, αλλά και στη γεωγραφική απόσταση. Η Ινδία, για παράδειγμα, είναι «αγαπημένος» επενδυτικός προορισμός της εταιρείας επενδύσεων Causeway και ο λόγος είναι η τεράστια καταναλωτική αγορά –με πρωταγωνιστές τους millennials.

Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,3% το 2016, ξεπερνώντας σε δυναμική άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, τα αυξανόμενα φορολογικά έσοδα επενδύονται σε έργα υποδομής, δίνοντας ώθηση στην οικονομία και τη ζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι το χρηματιστήριο της Ινδίας θα έρθει πολύ σύντομα στο προσκήνιο, καθώς για την ώρα βρίσκεται πίσω από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της περιοχής, παρά τις ευκαιρίες που κρύβει.

Παράλληλα με την ανάπτυξη της οικονομίας, θα αναπτυχθεί και ο υποτυπώδης –σήμερα- τραπεζικός κλάδος, οδηγώντας σταδιακά σε μείωση του κόστους του χρήματος. Αυτό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της ανάπτυξης, αφού οι επιχειρήσεις θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Παράλληλα, θα διευρυνθούν οι συναλλαγές σε πλαστικό χρήμα, οι οποίες αναμένουμε να αυξάνονται κατά 50% ετησίως έως το 2025 και, σταδιακά, να ανέλθουν στο 40% των συνολικών οικονομικών συναλλαγών.

Mark Mobius, εκτελεστικός πρόεδρος της Templeton Emerging Markets Group

Ρωσία και Βραζιλία σε πρώτο πλάνο

Κάθε διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο πρέπει να περιλαμβάνει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών από αναδυόμενες χώρες. Εάν ισχύει αυτό, μην φοβηθείτε να επενδύσετε 10.000 ευρώ, σημειώνει ο Mobius. Και ο πρόεδρος της Templeton τάσσεται υπέρ της διασποράς των επενδύσεων σε αναδυόμενες αγορές όπου αναμένεται σημαντική ανάπτυξη για το 2017.

Ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές του βρίσκονται η Ρωσία και η Βραζιλία, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες παραμένουν σε τροχιά συρρίκνωσης. Βρίσκονται, όμως, πολύ κοντά στην ανάπτυξη και οι ευκαιρίες που προσφέρουν δεν πρέπει να αφήνουν ασυγκίνητους τους επενδυτές. Η άποψη αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η Κίνα, η μέχρι πρότινος ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης, παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης.

Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να «σνομπάρουν» τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης ασιατικών εταιρειών, καθώς πολλές από αυτές παρουσιάζουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.

Richard Bernstein, CEO και διευθυντής Επενδύσεων της Richard Bernstein Advisors

Εκμεταλλευτείτε την κυκλικότητα

«Ποτέ στα 35 χρόνια της καριέρας μου η αμερικανική οικονομία δεν είχε κλείσει οκτώ συνεχή χρόνια ανάπτυξης», σημειώνει ο Bernstein και συνεχίζει: «Επιπλέον, μετά την εκλογή Trump, ανοίγουν νέες προοπτικές παροχής δημοσιονομικών κινήτρων –κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί πιθανότατα στη μεταπολεμική εποχή». Όπως εξηγεί, τέτοιου είδους επεκτατικά προγράμματα συνήθως εφαρμόζονται εν μέσω περιόδων βαθιάς ύφεσης, όταν η υπερβάλλουσα δυναμικότητα της οικονομίας δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τη ζήτηση του ιδιωτικού τομέα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η επενδυτική πρόταση του Bernstein περιλαμβάνει επένδυση σε χώρες και κλάδους με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και έντονη κυκλικότητα. Συγκεκριμένα, προτείνει μετοχές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης, κλάδους με έντονη κυκλικότητα, αναδυόμενες αγορές και χρυσό.

Αυτές οι τοποθετήσεις, σε συνδυασμό με επενδύσεις στην πιο υγιή και στέρεη αμερικανική αγορά, συνθέτουν ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο με τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Rob Arnott, ιδρυτής της Research Affiliates

Κερδίστε από την «υπερευαισθησία» των αγορών

Μπορεί η συμβουλή «αγοράστε χαμηλά, πουλήστε ψηλά» να αποτελεί διαχρονική επενδυτική συμβουλή, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να την εφαρμόσει κανείς.

Μετά την αναπάντεχη εκλογική νίκη του Trump, «ξεπουλήθηκαν» στην παγκόσμια αγορά ομολόγων τίτλοι αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι ο νέος πρόεδρος θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη μέσω της αύξησης των δημόσιων δαπανών για έργα υποδομής και άλλα αναπτυξιακά έργα. Ως εκ τούτου, επιλέγουν να αποδεσμεύσουν τα κεφάλαιά τους που βρίσκονται «παρκαρισμένα» στα κρατικά ομόλογα προκειμένου να αξιοποιήσουν την ανοδική δυναμική της αγοράς.

Η απόσυρση αυτών των κεφαλαίων είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των αμερικανικών Treasuries να αυξηθούν από το 2% το καλοκαίρι άνω του 3% στα μέσα Δεκεμβρίου. Η αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα ίσως ήταν υπερβολή, αφού οι καρποί των πολιτικών Trump θα χρειαστούν χρόνια για να αποφέρουν καρπούς στην πραγματική οικονομία, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τους περιορισμούς που τίθενται στους χειρισμούς ενός προέδρου από τη Γερουσία. Με λίγα λόγια, ένας Trump δεν φέρνει την άνοιξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider