Ο Warren Buffett «αγοράζει» αιθέρες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Warren Buffett «αγοράζει» αιθέρες

Στον ουρανό είναι στραμμένο το βλέμμα του Warren Buffett που «φορτώνει» συστηματικά μετοχές αεροπορικών εταιρειών.

Η εταιρεία συμμετοχών του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Berkshire Hathaway αγοράζει μαζικά μετοχές στους αεροπορικούς κολοσσούς American Airlines, United Continental και Delta Air Lines, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία.

Πριν από τρία χρόνια, στη γενική συνέλευση της εταιρείας του, ο Buffett χαρακτήριζε τους αερομεταφορείς «παγίδα θανάτου για τους επενδυτές», τότε που η μετοχή της Delta Airlines βρισκόταν κάτω από τα 20 δολάρια. Τώρα, που η αμερικανική εταιρεία διαπραγματεύεται στα 47 δολάρια, ο μεγιστάνας των διεθνών αγορών αγοράζει μαζικά μετοχέςε αεροπορικων εταιρειών.

Πού οφείλεται, όμως, η μεταστροφή του Buffet; Η απάντηση είναι απλή: πριν από λίγους μήνες, ο μεγαλοεπενδυτής εξαγόρασε έναντι 32 δισ. δολαρίων την Precision Castparts, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εξαρτημάτων του αεροπορικού κλάδου.

Οι σημερινές επενδυτικές θέσεις της Berkshire υπερβαίνουν σήμερα τι 1 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η Berkshire Hathaway προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της 21,8 εκατ. μετοχές της American Airlines, 6,33 εκατ. μετοχές της Delta Air Lines και 4,53 εκατ. μετοχές της United Continental.

Προσφάτως, μάλιστα, αγόρασε ποσοστό και στην αμερικανική εταιρεία Southwest Airlines, σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC. Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, οι τιμές των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών κατέγραψαν ισχυρά κέρδη στη συνεδρίαση της Wall Street τη Δευτέρα.

Και η Moody's «ψηφίζει» αερομεταφορές

Τις ευκαιρίες που κρύβονται στον αεροπορικό κλάδο αναγνωρίζει και ο οίκος Moody's, ο οποίος αναβάθμισε την προοπτική του για τις αεροπορικές εταιρείες διεθνώς, από σταθερή σε θετική.

Οι εκτιμήσεις για τη δυναμικότητα σε διεθνή επίπεδο διαμορφώνονται μεταξύ 5,5 – 6,5% για τον επόμενο χρόνο, έναντι 6,1% το πρώτο εννεάμηνο του έτους.

Σε επίπεδο ζήτησης εκ μέρους του επιβατικού κοινού, θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2016, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς λόγω της ασθενικής ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Επίσης, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους αναμένεται να συρρικνωθούν τους προσεχείς 12-18 μήνες, καθώς η δυναμικότητα εξακολουθεί να υπερβαίνει τη ζήτηση και αυτό θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Ειδικά για τους αερομεταφορείς της Λατινικής Αμερικανής, αναμένεται ανάκαμψη του λειτουργικού κέρδους χάρη στη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider