Aνηφορικός ο δρόμος για τα ελληνικά ομόλογα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aνηφορικός ο δρόμος για τα ελληνικά ομόλογα

Κάτω από το 8% υποχώρησε το 10ετές ομόλογο ελληνικού δημοσίου την Τετάρτη, για πρώτη φορά μετά από τις 19 Ιουλίου. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η αποκλιμάκωση αυτή αντανακλά αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τους ελληνικούς τίτλους ή είναι αποτέλεσμα μιας σπασμωδικής κίνησης.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της Χρυσοχοΐδης ΑΕΠΕΥ, η εμπορευσιμότητα των ελληνικών ομολόγων παραμένει εξαιρετικά χαμηλή και τέτοιου είδους μεταβολές μπορεί να οφείλονται σε μικρής εμβέλειας αγοραστικές πράξεις. Σε αυτή την περίπτωση, δεν προϊδεάζουν για μεταστροφή της τάσης στην αγορά και δεν είναι βιώσιμες.

Ο ίδιος, πάντως, σημειώνει ότι στη χθεσινή διαπραγμάτευση καταγράφηκε βελτίωση στις αποδόσεις όλων των κρατικών ομολόγων. Ενδεικτικά, στο 2ετές η απόδοση υποχώρησε στο 5,32% την Τετάρτη από 5,36% που ήταν την Τρίτη, ενώ το 20ετές υποχώρησε στο 7,95% από 7,98% που ήταν την προηγούμενη ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης, οι αποδόσεις αυτού του επιπέδου «είναι προβληματικές» για μία χώρα που φιλοδοξεί να επιστρέψει στις αγορές. Πράγματι, αποδόσεις της τάξεως του 8% μοιάζουν «εξωπραγματικές» για ένα κράτος μέλος της Ευρωζώνης, αλλά αντανακλούν το υψηλό ρίσκο που εξακολουθούν να βλέπουν στη χώρα μας οι επενδυτές.

Όπως εξηγεί, αυτά τα επίπεδα «τιμολογούν» προβλήματα στην οικονομία και έλλειψη εμπιστοσύνης στη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αντίστοιχου μεγέθους οικονομίες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, το κράτος πληρώνει επιτόκιο 3,26% και 0,64% αντίστοιχα για να δανειστεί απευθείας από τις αγορές.

Τι να περιμένουμε από τα ελληνικά ομόλογα;

Σημαντική «ανάσα» θα δώσει, αναμφίβολα, στην αγορά η ένταξη στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου η ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων «βύθισε» τις αποδόσεις του 10ετούς στο 3%.

Η Ελλάδα, βέβαια, έχει πολλούς σκοπέλους να ξεπεράσει για να πετύχει αυτόν τον στόχο. Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Mario Draghi τον Οκτώβριο, ξεκαθάρισε ότι για να συμπεριληφθούν οι ελληνικοί τίτλοι θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τους δανειστές, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα προσαρμογής της.

Πραγματική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, θα δούμε μόνο σε βάθος χρόνου, όταν θα υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υπαγορεύει το πρόγραμμα προσαρμογής και η οικονομία παρουσιάσει σημάδια σταθεροποίησης –δύο παράγοντες που θα ανοίξουν τον δρόμο για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Τότε, μόνο, οι ελληνικοί τίτλοι θα αποτελούν πραγματικό παίκτη της αγοράς και θα παρουσιάζουν αυξημένη εμπορευσιμότητα.

«Το QE δεν είναι αρκετό για τους ξένους επενδυτές –περιμένουν να δουν και δείγματα γραφής μιας υγιούς οικονομίας», καταλήγει ο επικεφαλής της Χρυσοχοΐδης ΑΕΠΕΥ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider