Οι αμερικανοί επενδυτές ψηφίζουν ευρωπαϊκές startups

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αμερικανοί επενδυτές ψηφίζουν ευρωπαϊκές startups

Τα επενδυτικά κεφάλαια των ευρωπαϊκών τεχνολογικών νεοσύστατων επιχειρήσεις υποχώρησαν απότομα κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλα αυτά ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός αμερικανών επενδυτών εξακολουθούν να βρίσκουν ελκυστικότερες τις ευρωπαϊκές startups για να επενδύσουν τα χρήματά τους και μάλιστα ελκυστικότερες από τις αμερικανικές.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας αναλύσεων Pitchbook, ένα σύνολο 2,63 δισ. ευρώ (2,89 δισ. δολάρια) επενδύθηκαν σε 577 συναλλαγές κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016. Με βάση τα στοιχεία από έτος σε έτος παρουσιάζεται μια μείωση των κεφαλαίων κατά 38% ενώ 31% είναι η μείωση στον αριθμό των συμφωνιών που πραγματοποιούνται.

Βέβαια οι επενδύσεις σε νεοσύστατες επιχειρήσεις της Ευρώπης παραμένουν ανθεκτικές, εν συγκρίσει με το γενικότερο πλαίσιο. Σύμφωνα με την Pitchbook πάνω από 2,6 δισ. ευρώ έχουν επενδυθεί στην Ευρώπη κατά τα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, κεφάλαια υψηλότερα από κάθε τρίμηνο της περιόδου 2009 και 2014. Μάλιστα το τρέχον έτος βρίσκεται σε καλό επίπεδο για να καταγράψει το δεύτερο υψηλότερο αριθμό επενδεδυμένων κεφαλαίων της τελευταίας δεκαετίας.

Όσο για την πτώση που καταγράφεται στο τρίτο τρίμηνο, έχει ήδη αποδοθεί σε μια σειρά εξωγενών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης και της αβεβαιότητας που προκάλεσε το Brexit στο ευρωπαϊκό έδαφος καθώς και σε ευρύτερους ασταθείς μακροοικονομικούς παράγοντες.

«Παρατηρήσαμε μια παύση κατά το τρίτο τρίμηνο σε όλη την επενδυτική δραστηριότητα και χρηματοδότηση. Αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει μια επιστροφή στο φυσιολογικό, ή μπορεί να ειδωθεί ως μια από τις άμεσες επιπτώσεις του Brexit καθώς η κοινότητα των επενδυτών κεφαλαίων περιηγείται σε ένα αβέβαιο οικονομικό-πολιτικό περιβάλλον» αναφέρει ο Nizar Tarhuni, ανώτερος αναλυτής της PitchBook.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε άλλωστε πως η πλειονότητα της ευρωπαϊκής τεχνολογικής βιομηχανίας δήλωσε ξεκάθαρα πολέμια ενός Brexit, ενώ και οι ίδιοι οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τον απόηχο που θα δημιουργούσε μια ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας τόσο σ τις δαπάνες όσο και στα επενδυτικά κεφάλαια.

Ακόμα και σήμερα πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται στο σκοτάδι σχετικά με το τι θα μπορούσε να σημάνει το Brexit στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο ενώ οι start-ups της βιομηχανίας του fintech δεν είναι σίγουρες για το τι θα μπορούσαν να σημάνουν για τις επιχειρήσεις τους οι νέες ρυθμίσεις που θα φέρου οι όροι της εξόδου.

Η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, εξακολουθούν να αποτελούν τις χώρες τις Ευρώπης που συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα deal, αρπάζοντας περίπου το 35% της συνολικής χρηματοδότησης που παρατηρείται στην Ευρώπη.

Βέβαια η επιβράδυνση του τρίτου τριμήνου αναμένεται να πλήξει την μέχρι χθες ενθαρρυντική επενδυτική εικόνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 1 δισ. ευρώ επενδύθηκαν σε 207 επιχειρηματικές συμφωνίες σε όλες τις χώρες, αντανακλώντας μια επίπεδη εικόνα σε τριμηνιαία βάση. Με βάση, δε, τον σημερινό ετήσιο ρυθμό το 2016 θα δούμε περισσότερα από 4,4 δισ. ευρώ σε περίπου 900 συμφωνίες, ποσοστό χαμηλότερο από το 2011 κι έπειτα.

Ασχέτως με την μείωση όμως η προτίμηση των αμερικανικών fund σε ευρωπαϊκές startup εξακολουθεί να αποτελεί φωτεινό σημείο. Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία οι επενδυτές κεφαλαίων των ΗΠΑ δεν συμμερίζονται τους φόβους του Brexit και αποφασίζουν να ρίξουν όλο και περισσότερα χρήματα στις νεοσύστατες επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας.

Από τις 207 συμφωνίες χρηματοδότησης που θα ολοκληρωθούν κατά την διάρκεια του τρίτου τριμήνου, οι 136 εμπεριέχουν συμμετοχές Αμερικανών επενδυτών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 66% της συνολικής δραστηριότητας των συμφωνιών και το υψηλότερο επίπεδο συμμετοχής της αμερικανικής επενδυτικής κοινότητας από το 2008. Στο σύνολο της Ευρώπης δε, σχεδόν τα δύο τρίτα των κλειστών προσφορών του τρέχοντος έτους έχουν έρθει με τη συμμετοχή αμερικανών επενδυτών.

Ο λόγος είναι απλός, όπως εξηγεί ο Tarhuni: «οι επενδυτές των ΗΠΑ γνέφουν στις τεχνολογικές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αφού έχουν καταγράψει αξιοσημείωτες επιτυχίες σε τομείς όπως η τεχνολογία του οικονομικού τομέα (fintech) ή η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider