«Κλειδώστε» καλύτερες αποδόσεις για τις αποταμιεύσεις σας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλειδώστε» καλύτερες αποδόσεις για τις αποταμιεύσεις σας

Την εποχή των μηδενικών επιτοκίων, οι καταθέτες ψάχνουν τρόπους να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις για τις αποταμιεύσεις τους.

Τώρα, μάλιστα, που το «φρέσκο» χρήμα εξαιρείται από τα capital controls, οι πολίτες έχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο να βγάλουν τα λεφτά από το στρώμα και να τα καταθέσουν στην τράπεζα. Το επιτόκιο 0,01%, όμως, που προσφέρουν οι τράπεζες στους αποταμιευτικούς και καταθετικούς λογαριασμούς, δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό κίνητρο.

Στην ελληνική αγορά, πάντως, υπάρχουν επιλογές υψηλότερων αποδόσεων –έστω και κατά λίγο, οι οποίες αυξάνονται όσο αυξάνεται και ο κίνδυνος που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ένας επενδυτής.

Στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου ξεχωρίζουν πέντε επιλογές οι οποίες προσφέρουν «συμπαθητικές» αποδόσεις χωρίς να εκθέτουν τον καταθέτη σε υψηλό κίνδυνο.

1. Προθεσμιακές καταθέσεις

Για ποσά άνω των 50.000 ευρώ, οι τράπεζες προσφέρουν αποδόσεις που φτάνουν έως και 0,75%. Εκτός αυτού, Οι προθεσμιακοί λογαριασμοί και οι κάρτες συνδέονται με ένα σύστημα καταμέτρησης πόντων, οι οποίοι συνδέονται με το ποσό της κατάθεσης ή των αγορών.

Κάθε φορά που οι πόντοι φτάνουν ένα συγκεκριμένο ποσό, ο καταθέτης κερδίζει είτε επιστροφή χρημάτων στον λογαριασμό του, είτε δωροεπιταγές που μπορεί να εξαργυρώσει στα συνεργαζόμενα καταστήματα, όπως σουπερμάρκετ, βενζινάδικα, παιχνιδάδικα, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών κ.ά.

2. Έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου

Μια ασφαλής επένδυση είναι τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου –η οποία βέβαια θεωρείται ασφαλής υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει Grexit.

Οι αποδόσεις των γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας είναι αρκετά δελεαστικές, αφού κυμαίνοντας μεταξύ 2,7% και 3%. Στην τελευταία διάθεση τρίμηνων γραμματίων στις 12 Οκτωβρίου οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν στο 2,7%.

Για να επενδύσει κάποιος σε έντοκα, θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποια από τις εμπορικές τράπεζες. Η δυνατότητα επένδυσης εξαρτάται πάντοτε από τη διαθεσιμότητα που υπάρχει μια δεδομένη στιγμή.

3. Επενδυτικά προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου

Μια άλλη επιλογή που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν υψηλό ρίσκο είναι κάποια σύνθετα προγράμματα που εγγυώνται το αρχικό κεφάλαιο και δίνουν την προοπτική υπεραποδόσεων, χωρίς ωστόσο να παρέχεται εγγυημένη απόδοση.

Τα προϊόντα αυτά συνδυάζουν την προθεσμιακή κατάθεση με επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια ή ομόλογα με προοπτική την δημιουργία υπεραξίας του αρχικού κεφαλαίου, το οποίο παραμένει εγγυημένο αρκεί να μην διακόψει ο πελάτης το πρόγραμμα πριν την προγραμματισμένη λήξη του. Στη λήξη του προϊόντος, ο πελάτης εισπράττει το αρχικό του κεφάλαιο συν την επιπλέον απόδοση που έχει πετύχει η επένδυση.

Το επενδυτικό προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου συνδέεται με τη διακύμανση επιλεγμένων δεικτών, όπως μιας συναλλαγματικής ισοτιμίας, χρηματιστηριακών δεικτών, των επιτοκίων, των τιμών πετρελαίου, του πληθωρισμού ή άλλων υποκείμενων αξιών.

4. Ασφαλιστικά προϊόντα

Μια κατηγορία ασφαλιστικών προϊόντων, όπως είναι τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, προσφέρουν εγγυημένες αποδόσεις της τάξεως του 2% έως 2,5%. Μπορεί σε σύγκριση με το 5% που πρόσφεραν παλαιότερα οι σημερινές αποδόσεις να παρουσιάζουν πτώση, αλλά σε σύγκριση με τα μηδενικά επιτόκια των καταθετικών προϊόντων, είναι εμφανώς ελκυστικότερες.

5. Εταιρικά ομόλογα

Μια νέα μορφή επένδυσης που διατίθεται στο επενδυτικό κοινό είναι τα εταιρικά ομόλογα. Μέσω της οργανωμένης αγοράς Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τα ομόλογα ελληνικών εταιρειών είναι πλέον διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά και κάθε επενδυτής μπορεί να συμμετέχει σε μια νέα έκδοση.

Το νέο σύστημα διαπραγμάτευσης εγκαινίασε το εταιρικό ομόλογο της Ηousemarket, θυγατρικής του ομίλου Fourlis, που δημοπρατήθηκε στις 4 Οκτωβρίου. Το εν λόγω ομόλογο είναι πενταετές και προσφέρει κουπόνι 5%.

Όπως είναι αναμενόμενο, η τοποθέτηση σε εταιρικά ομόλογα εμπεριέχει υψηλότερο κίνδυνο ως επένδυση από τις τέσσερις προηγούμενες, αφού πολλές φορές δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις για τις ομολογιακές εκδόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider