Δύσκολοι καιροί για σταθερές επενδύσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολοι καιροί για σταθερές επενδύσεις

Εξαιρετικά δυσεύρετα έχουν γίνει τα «απάνεμα» επενδυτικά λιμάνια που σε άλλες εποχές προσέφεραν ικανοποιητικές αποδόσεις για όσους δεν ήθελαν να αναλάβουν ρίσκο. Πλέον με τις εγγυημένες αποδόσεις των ασφαλιστικών αποταμιευτικών προγραμμάτων να έχουν υποχωρήσει σημαντικά αλλά και με τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων να έχουν πέσει κάτω του 1% οι ευκαιρίες έχουν περιοριστεί σημαντικά.

«Είμαστε σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων με αποτέλεσμα να υποχωρούν και οι εγγυημένες αποδόσεις των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων», τονίζει στο insider.gr ο ασφαλιστικός σύμβουλος Ζαχαρίας Καλαϊτζάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο το μέγιστο εγγυημένο τεχνικό επιτόκιο των εν λόγω προγραμμάτων βρίσκεται στα επίπεδα του 2% έως 2,5%, ενώ παλαιότερα έτρεχαν και με 5%.

Ακόμη και έτσι «τα προγράμματα αυτά είναι χρυσάφι», σημειώνει ο κ. Καλαϊτζάκης και αυτό γιατί όπως εξηγεί τα προγράμματα εγγυημένης απόδοσης φθίνουν συνεχώς. Οι νέες εποπτικές ρυθμίσεις (Solvency II) απαιτούν πρόσθετα κεφάλαια και εγγυήσεις από τις ασφαλιστικές για μακροχρόνια συνταξιοδοτικά προγράμματα με αποτέλεσμα να μην τις συμφέρει να «τρέχουν» τέτοια προγράμματα.

Τον τελευταίο καιρό πολλές ασφαλιστικές –κυρίως πολυεθνικές- έχουν αποσυρθεί από την εν λόγω αγορά και έχουν σταματήσει να προσφέρουν εγγυημένα επιτόκια. Και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί.

«Οι αποδόσεις του 3% με 4% που παλαιότερα αποτελούσαν σταθερά στις εγγυημένες επενδύσεις αποτελούν παρελθόν», σημειώνει στο insider.gr έμπειρος αναλυτής. «Αυτή τη στιγμή για να επιτευχθούν τέτοιες αποδόσεις θα πρέπει να αυξηθεί η ανάληψη ρίσκου μέσω τοποθετήσεων στην αγορά ομολόγων ή σε μετοχές».

Οι τράπεζες

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στον τραπεζικό τομέα, όπου τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν υποχωρήσει κάτω του 1% για ποσά μικρότερα των 100.000 ευρώ. Σε μια εποχή που οι τράπεζες κοιτούν να συμμαζέψουν τα κόστη τους έχοντας εξασφαλίσει λόγω capital controls τις καταθέσεις και ενώ το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ παραμένει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο είναι πολύ δύσκολο να δοθούν καλύτερα επιτόκια. Για αυτό το λόγο οι τράπεζες μεταφέρουν σε άλλο μέτωπο τον ανταγωνισμό και προσφέρουν εκπτώσεις και επιστροφές στους καταθέτες.


Άλλη μια επιλογή που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν υψηλό ρίσκο είναι κάποια σύνθετα προγράμματα που εξασφαλίζουν το αρχικό κεφάλαιο και δίνουν την προοπτική υπεραποδόσεων, χωρίς όμως κάποια εγγυημένη απόδοση. Τα προϊόντα αυτά συνδυάζουν την προθεσμιακή κατάθεση με επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια ή ομόλογα με προοπτική την δημιουργία υπεραξίας του αρχικού κεφαλαίου, το οποίο παραμένει εγγυημένο αρκεί να μην «σπάσει» το πρόγραμμα πριν τη λήξη του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider