Goldman: Πώς θα κάνετε trading ομολόγων χωρίς... trader

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman: Πώς θα κάνετε trading ομολόγων χωρίς... trader

Την ώρα που η αγορά ομολόγων να «τρέχει με χίλια» –σε βαθμό που πολλοί φοβούνται για φούσκα– η Goldman Sachs προωθεί ένα υπολογιστικό πρόγραμμα με το οποίο οι επενδυτές θα μπορούν να κάνουν μόνοι τους συναλλαγές στην αγορά αμερικανικών ομολόγων ύψους 8,4 τρισ. δολαρίων, χωρίς να χρειάζονται τη βοήθεια καμίας επενδυτικής τράπεζας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, τις πρoηγούμενες εβδομάδες οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων και οι traders που συνεργάζονται με την τράπεζα λαμβάνουν αυτοματοποιημένα μηνύματα από το σύστημα Goldman Sachs Algorithm (GSA), τα οποία περιλαμβάνουν προσφορές τιμών αγορά και πώλησης εταιρικών ομολόγων υψηλής αξιολόγησης.

Τον τελευταίο χρόνο, η Goldman έχει θέσει σε λειτουργία κάποια νέα συστήματα συναλλαγών, μεταξύ των οποίων και το GSA, προσπαθώντας όμως να το κάνει όσο το δυνατό πιο «αθόρυβα». Εδώ και μερικές εβδομάδες, η Goldman Sachs προωθεί το GSA πιο δυναμικά, στο πλαίσιο μιας «ηλεκτρονικής επανάστασης» στην τράπεζα, η οποία έχει στόχο να ελαχιστοποιήσει τα τηλεφωνήματα μεταξύ επενδυτών και traders, εξοικονομώντας έτσι χρήματα από το λειτουργικό κόστος.

Μέχρι πρότινος, η αγορά ομολόγων θεωρούνταν πάρα πολύ δύσκολο να αυτοματοποιηθεί πλήρως και να περάσει η διαχείριση των συναλλαγών στους πελάτες λόγω του τεράστιου μεγέθους της –περιλαμβάνει περισσότερα από 7.000 αξιόγραφα και έναν τεράστιο όγκο γραφειοκρατίας.

Αντιθέτως, η διαπραγμάτευση των μετοχών, όπως και των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, διενεργείται πλέον αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα, γεγονός που διασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια. Τα πράγματα, όμως, με τα ομόλογα δεν είναι το ίδιο απλά: δύο ομόλογα του ίδιου εκδότη μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά κινδύνου –λόγω διάρκειας, μεγέθους και δομής, κάτι που δεν ισχύει με τις μετοχές των εταιρειών που είναι πανομοιότυπες. Αυτός είναι ο λόγος που στις αγορές ομολόγων οι συναλλαγές πραγματοποιούνται κυρίως μέσω τηλεφώνου και μηνυμάτων οπότε και διαμορφώνονται οι τιμές.

Μπορεί μέσω του προγράμματος της Goldman να εκτελούνται συναλλαγές έως 1 εκατ. ευρώ (oddlots), αλλά η προώθηση και επέκτασή του από την επενδυτική τράπεζα συμπίπτει με την απεγνωσμένη προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν το κόστος του άλλοτε «λαμπερού» κλάδου των συναλλαγών σε ομόλογα. Η συγκεκριμένη αγορά έχασε τη λάμψη της και μετά την εισαγωγή αυστηρότερων κανονισμών λόγω της κρίσης του 2008.

Σε αντίθεση με άλλες λίστες τιμών που προβάλλονται σε πλατφόρμες όπως του Bloomberg και παρέχουν μόνο μια ενδεικτική τιμή –και αναμένεται η έγκριση από την τράπεζα– το πρόγραμμα της Goldman θα εκτελεί τις συναλλαγές αυτομάτως. Οι τιμές που προσφέρει το GSA είναι δυναμικές και συνάδουν με άλλες συναλλαγές και τις συνθήκες της αγοράς, όπως επιβεβαιώνουν αρκετοί διαχειριστές χαρτοφυλακίου που ερωτήθηκαν από τους FT.

Το GSA προσφέρει καθημερινά προς διαπραγμάτευση ομόλογα αξίας 75-100 εκατ. δολαρίων, γεγονός που αναμένεται να αποδεσμεύσει τους traders της Goldman ώστε να ασχοληθούν με πιο επικερδείς συναλλαγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider