Με αίτηση στον ΟΑΕΔ ή στα ΚΕΠ το επίδομα ανεργίας σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με αίτηση στον ΟΑΕΔ ή στα ΚΕΠ το επίδομα ανεργίας σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς

Με μια απλή αίτηση στον ΟΑΕΔ ή στο ΚΕΠ του τόπου κατοικίας του αιτούντα και εντός 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης του ΕΦΚΑ για την «παύση ασφάλισης», θα μπορούν να λάβουν το βοήθημα ανεργίας ύψους 360 ευρώ το μήνα δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφο, εργολήπτες και λοιποί ασφαλισμένοι του τ. ΕΤΑΑ.

Προϋπόθεση είναι να έχουν κλείσει την επιχείρησή τους για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, ή να έχουν εισόδημα έως 4.219 ευρώ το χρόνο, για να το λάβουν για διάστημα από 3 έως 9 μήνες.

Η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όσους δεν πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο. Ειδικά για υγειονομικούς του πρ. ΤΣΑΥ, μέλη εταιρειών ή μέλη ΔΣ ΑΕ, η διακοπή είναι απαραίτητη ούτως ή άλλως.

Κριτήρια επιλεξιμότητας αποτελούν η συμπλήρωση 3 ετών ασφάλισης εμμίσθου ή και ελεύθερου επαγγελματία, καθώς και η καταβολή της εισφοράς των 10 ευρώ υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας για τουλάχιστον 3 έτη.

Ειδικά για όσους διέκοψαν δραστηριότητα το 2012 απαιτείται ένα έτος καταβολής εισφορών. Όσοι έκλεισαν βιβλία το 2013 δικαιούνται το επίδομα με τουλάχιστον δυο έτη εισφορών.

Εισοδηματικό κριτήριο

Οι αιτούντες το βοήθημα εντός του 2018 πρέπει να προσκομίζουν εκκαθαριστικά 2016 και 2017. Το ατομικό καθαρό εισόδημα των δυο προηγούμενων ετών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, ενώ το οικογενειακό τα 30.000 ευρώ.

Όταν δεν υπάρχει διακοπή δραστηριότητας, το βοήθημα μπορεί να χορηγηθεί με εισοδηματικό κριτήριο : ετήσιο καθαρό ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 4.219 ευρώ στο έτος που προηγείται της αίτησης, δηλαδή εντός του 2017 για όσους υποβάλλουν αίτηση το 2018.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προσκομιστεί δελτίο παροχής υπηρεσιών και φωτοαντίγραφα των δηλώσεων ΦΠΑ για τον έλεγχο της μη ύπαρξης εισοδήματος από επαγγελματική δραστηριότητα το 6μηνο που προηγείται της αίτησης.

Συμψηφισμός

Πάντως όσοι δικαιωθούν το βοήθημα ανεργίας με εισοδηματικό κριτήριο και στο μεταξύ αυτοαπασχοληθούν, δεν το χάνουν αυτόματα, αλλά δικαιούνται να το συμψηφίσουν με την αμοιβή και να λάβουν την διαφορά.

Έστω αυτοαπασχολούμενος που δικαιούται βοήθημα ανεργίας για 5 μήνες (20/10/2018 – 19/3/2019). Τον Οκτώβριο λαμβάνει τα 360€ και κόβει και Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών 560€. Τον Νοέμβριο δεν θα λάβει βοήθημα και τον Δεκέμβριο θα λάβει 160€, ώστε να συμψηφιστούν τα 560€. Από τον Ιανουάριο θα επιστρέψει στα 360€.

Για 3 - 4 πλήρη έτη ασφάλισης το βοήθημα καταβάλλεται για 3 μήνες. Για 5 – 6 έτη ασφάλισης καταβάλλεται για 4 μήνες. Για 7 - 8 έτη για 5 μήνες. Για 9 - 10
χρόνια, καταβάλλεται για 6 μήνες. Για 11 - 12 έτη καταβάλλεται για 7 μήνες. Για 13- 14 έτη καταβάλλεται για 8 μήνες.

Για χρόνο που υπερβαίνει τα 14 πλήρη έτη ασφάλισης, καταβάλλεται για 9 μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider