Σχέδιο μείωσης ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδιο μείωσης ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες

Ελάφρυνση ασφαλιστικών βαρών για τους ελεύθερους επαγγελματίες μελετά το υπουργείο Εργασίας, μέσω της μείωσης των εισφορών υπέρ του ΕΦΚΑ κατά 6,67 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η δυνατότητα το ασφάλιστρο υπέρ του ΕΦΚΑ να μειωθεί σε 13,33% από 20% που είναι σήμερα, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019.

Η ελάφρυνση των έξι και πλέον ποσοστιαίων μονάδων θα είναι σημαντική, ειδικά για τα μεσαία εισοδήματα, καθώς αφαιρεί το 33% των βαρών από το κύριο ασφάλιστρο της σύνταξης.

Από το μέτρο θα ωφεληθούν τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ και οι επιστήμονες αυτοαπασχολούμενοι του πρώην ETAA, όσο και οι αγρότες, οι οποίοι στο πλαίσιο της ειδικής μεταβατικής περιόδου θα κατέβαλλαν το 2019 ασφάλιστρο 18%.

Αμετάβλητο αναμένεται να παραμείνει το κατώτατο πλαφόν εισφορών που ισχύει σήμερα και είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό.

Από το 2017 το βασικό ασφάλιστρο υπέρ ΕΦΚΑ είναι στα 117,2 ευρώ τον μήνα, 20% του κατώτατου μισθού, ενώ μαζί με το ασφάλιστρο για την υγειονομική περίθαλψη και τον λογαριασμό ανεργίας διαμορφώνει την ελάχιστη εισφορά των 167,95 ευρώ στο βασικό πακέτο κάλυψης.

Δεδομένης της επικείμενης αύξησης στον κατώτατο μισθό, η ηγεσία του υπουργείου μελετά να διατηρήσει σταθερή την κατώτατη εισφορά που αφορά χιλιάδες επαγγελματίες με χαμηλό ετήσιο εισόδημα της τάξης των 7.500 ευρώ περίπου.

Υπενθυμίζεται πως η ελάφρυνση των εισφορών θα αντισταθμίσει κατά κάποιο τρόπο την επιβάρυνση που θα υποστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς από το 2019 αλλάζει η βάση υπολογισμού των εισφορών και το ασφάλιστρο θα υπολογίζεται στο 100% του καθαρού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών του προηγούμενου έτους.

Με το σχέδιο ελάφρυνσης ασφαλίστρων, σε συνδυασμό με την διατήρηση «παγωμένης» της κατώτατης εισφοράς, θα ευνοηθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider