ΤΕΤΑΡΤΗ: Έκπτωση και δόσεις για τους αγρότες που θα εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΕΤΑΡΤΗ: Έκπτωση και δόσεις για τους αγρότες που θα εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης

Μειωμένο (έως και 30%) κόστος αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης στον πρώην κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης των αγροτών, προβλέπει χθεσινή εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.

Το νέο ευνοικό καθεστώς μπορούν να αξιοποιήσουν περί τους 190.000 αγρότες, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι στον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης του πρ. ΟΓΑ, είναι εγγεγραμμένοι και στον κλάδο κύριας ασφάλισης και οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο πρόσθετης.

Σε εξαγορά ασφαλιστικού χρόνου (μέχρι και μια 10ετία) μπορούν να προχωρήσουν και οι εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα ασφαλισμένων του πρώην κλάδου πρόσθετης ασφάλισης που ήταν σε λειτουργία μια 10ετία, από το 1988 έως 1997.

Με πρόσφατη διάταξη προβλέπεται νέος τρόπος υπολογισμού του κόστους εξαγοράς. Ειδικότερα ορίζεται ως νέο κόστος «το 20% επί του 70% του κατώτατου βασικού μισθού». Αυτό σημαίνει πως για κάθε έτος εξαγοράς ο αγρότης πληρώνει πλέον 984,48€ (82,05€ το μήνα), δηλαδή την νέα κατώτατη αγροτική εισφορά.

Σύμφωνα με το παλιό σύστημα το κόστος εξαγοράς ήταν εξαρτώμενο από τις αγροτικές και κρατικές εισφορές της 1 η ασφαλιστικής κατηγορίας. Για παράδειγμα, το κόστος για αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 12 Μαίου 2016 και παλαιότερα ήταν στα 1226,66 ευρώ για κάθε έτος, ενώ με την έκπτωση του 5% που προβλέπονταν για εφάπαξ καταβολή έπεφτε στα 1.165 ευρώ.

Τα χαμηλότερα ασφάλιστρα, οδηγούν σε κέρδος από 200 ευρώ για ένα πλασματικό έτος μέχρι και 3.776 ευρώ για ολόκληρη την 10ετία. Με τα έτη αυτά οι αγρότες μπορούν να αποχωρήσουν νωρίτερα από τα 67, δηλαδή στα 62, μόνο όμως αν συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης. Ταυτόχρονα κερδίζουν προσαύξηση στο ποσό της σύνταξης. Η προσαύξηση ορίζεται στα 9,74 το μήνα (116,88 ετησίως).

Η εξόφληση μπορεί να γίνει με δυο τρόπους :

- είτε με εφάπαξ καταβολή των εισφορών, εντός 3μήνου από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης αναγνώρισης και με έκπτωση 2%

- είτε σε έως και 120 δόσεις για τα 10 χρόνια, δηλαδή σε τόσες μηνιαίες δόσεις, όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζονται.

Για παράδειγμα αν ο αγρότης αναγνωρίσει 1 έτος δικαιούται 12 δόσεις, αν αναγνωρίσει 3 έτη δικαιούται 36 δόσεις. Οι μηνιαίες δόσεις καταβάλλονται όπως και οι τρέχουσες εισφορές, δηλαδή με καταληκτική ημερομηνία την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα.

Ωστόσο, για να χορηγηθεί η σύνταξη πρέπει οι οφειλόμενες εισφορές να μην ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα συμψηφίζεται ή θα παρακρατείται κάθε μήνα μέχρι να εξοφληθεί ολοσχερώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider