Πώς ασφαλίζονται οι καθηγητές φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ασφαλίζονται οι καθηγητές φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών

Με βάση τις ημέρες και όχι τις ώρες απασχόλησης θα γίνεται ο υπολογισμός των ενσήμων των καθηγητών που διδάσκουν λίγες ώρες σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.

Με χθεσινή απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου, δίνεται λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει με τα ασφαλιστικά ημερομίσθια των ωρομίσθιων καθηγητών.

Σύμφωνα με νομοθετικές διατάξεις του 2016 και του 2017 το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους απασχόλησης καθορίστηκε στις 21 διδακτικές ώρες κατ’ αντιστοιχία με το ωράριο των εκπαιδευτικών της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ωστόσο η χθεσινή απόφαση παρεμβαίνει στο ασφαλιστικό καθεστώς των καθηγητών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, που απασχολούνται με λιγότερες από 21 ώρες την εβδομάδα, διευκρινίζοντας πως στις περιπτώσεις των καθηγητών με μειωμένο ωράριο, για τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης ανά μήνα, θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του τ. ΙΚΑ.

Παλαιότερη εγκύκλιος του ΕΦΚΑ (Δεκέμβρης 2017) είχε ορίσει πως σε περίπτωση που το εβδομαδιαίο ωράριο δεν είναι πλήρες (21 ώρες) τότε και οι ημέρες ασφάλισης υπολογίζονται κατά αναλογία. Για παράδειγμα, καθηγητής με εργασία 16 ωρών την εβδομάδα δικαιούνταν 19 ημέρες ασφάλισης το μήνα. Η ερμηνεία αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οδηγούσε σε σημαντική απώλεια ενσήμων.

Πλέον όσοι αμείβονται με περισσότερα από 277 ευρώ το μήνα, θα ασφαλίζονται για όσες ημέρες εργάζονται, ανεξάρτητα από τις ώρες κατά τις οποίες διδάσκουν την ημέρα. Αν π.χ. διδάσκουν 3 ώρες την ημέρα για 5ήμερο, αλλά λαμβάνουν μισθό πάνω από 277 ευρώ, δικαιούνται τόσα ένσημα όσες ημέρες δουλεύουν.

Για παράδειγμα υπάλληλος που εργάζεται σε ιδιωτική επιχείρηση 2 ώρες την ημέρα και παίρνει 170 ευρώ το μήνα, οι ημέρες που του αναγνωρίζονται θα είναι: 170/11,06(πρώτη ασφαλιστική κλάση του πρ.ΙΚΑ)=15.37, δηλαδή 16 ημέρες ασφάλισης.

Αν κάποιος εργάζεται με πλήρες ωράριο, αλλά λιγότερες ημέρες (εκ περιτροπής εργασία), στην περίπτωση που εργάζεται έως 2 ημέρες του αναγνωρίζονται όσες πραγματικά ημέρες εργάστηκε. Αν εργάζεται από 3 ημέρες και πάνω, τότε του αναγνωρίζεται μια ημέρα επιπλέον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider