Μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις για τα πιστωτικά υπόλοιπα του ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις για τα πιστωτικά υπόλοιπα του ΕΦΚΑ

Περιθώριο μέχρι αύριο Παρασκευή 8 Ιουνίου έχουν 305.000 ελεύθεροι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με πιστωτικό υπόλοιπο από τις ασφαλιστικές εισφορές του 2017, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ, αν θέλουν το υπόλοιπό τους να παραμείνει στον Φορέα και να συμψηφιστεί με τρέχουσες και μελλοντικές εισφορές.

Όσοι δεν υποβάλουν την αίτηση μέχρι αύριο, το πιστωτικό υπόλοιπο που απομένει από τον συμψηφισμό των εισφορών του 2017 θα πιστωθεί εντός 2μήνου στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει.

Στο μεταξύ αύριο 8 Ιουνίου λήγει και η διορία καταβολής των τρεχουσών εισφορών Απριλίου 2018, τα ειδοποιητήρια για τις οποίες αναρτήθηκαν την περασμένη Παρασκευή 1 Ιουνίου.

Αυτό σημαίνει πως όσοι υποβάλουν μέχρι και αύριο την αίτηση συμψηφισμού, μπορούν να εξοφλήσουν με χρήση του πιστωτικού υπολοίπου του 2017 την τρέχουσα εισφορά Απριλίου η οποία καθίσταται μετά την Παρασκευή ληξιπρόθεσμη και ενδεχομένως και τις επόμενες, ανάλογα με το ποσό του πιστωτικού τους υπολοίπου.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη διορία για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις συμψηφισμού έληξε την περασμένη Πέμπτη 31 Μαΐου, αλλά ο ΕΦΚΑ έδωσε παράταση για μια βδομάδα λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Οργανισμού.

Μετά την ολοκλήρωση του μεγαλου συμψηφισμού, τα στατιστικά έδειξαν πως από τους 1.155.354 αμιγώς μη μισθωτούς οι 330.000 δικαιούνται επιστροφή χρημάτων από τον ΕΦΚΑ.

Από αυτούς οι 25.000 έχουν πιστωτικό υπόλοιπο μέχρι 50 ευρώ και συνεπώς δεν μπορούν να τo εισπράξουν, αλλά αυτό θα μείνει στον λογαριασμό τους και θα συμψηφιστεί με επόμενη τρέχουσα εισφορά.

Όσο για τους 305.000 που έχουν υπόλοιπο άνω των 50 ευρώ ισχύουν τα εξής:

- Το ποσό παραμένει στον ασφαλιστικό τους λογαριασμό και συμψηφίζεται με εισφορές επόμενων μηνών, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα. Η αίτηση υποβάλλεται μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ΕΦΚΑ ή στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Μη Μισθωτών.

- Το υπόλοιπο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριααμό των δικαιούχων που δεν έχουν υποβαλει αίτηση και επιστρέφεται εντός 2 μηνών από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider