Δικαίωμα σύνταξης για όλους από τον επόμενο μήνα υποβολής της αίτησης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δικαίωμα σύνταξης για όλους από τον επόμενο μήνα υποβολής της αίτησης

Ενιαία έναρξη του δικαιώματος σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους, από τον επόμενο μήνα υποβολής της αίτησης, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, προβλέπει το νομοσχέδιο – «σκούπα» του υπουργείου Εργασίας.

Σήμερα ισχύουν διαφορετικά καθεστώτα ανά Ταμείο, π.χ. στο ΙΚΑ η σύνταξη αρχίζει την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ενώ στον ΟΑΕΕ την 1η του μήνα υποβολής της αίτησης.

Αν οι προυποθέσεις συνταξιοδότησης (όριο ηλικίας, χρόνος ασφάλισης) «κλειδώνουν» σε διαφορετικό μήνα από αυτόν την αίτησης – μέσα σε διάστημα ενός 6μήνου που δίδεται περιθώριο για την προσκόμιση των δικαιολογητικών – τότε η σύνταξη αρχίζει από τον επόμενο μήνα, μετά την συμπλήρωση των προυποθέσεων.

Επίσης δεν απαιτείται η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας, προκειμένου να αρχίσει η συνταξιοδότηση. Ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους ανοικτές παράλληλα με την κατάθεση της αίτησης, ώστε να εισπράττουν το 40% της σύνταξής τους για όσο εργάζονται.

Για τους αγρότες προβλέπεται πως από το 2019 θα συνταξιοδοτούνται με βάση την ημερομηνία γέννησής τους και όχι τον Ιούλιο κάθε χρονιάς.

Ρυθμίζεται επίσης για τους αγρότες η διαδικασία έναρξης της ασφαλιστέας δραστηριότητας με απογραφικό δελτίο, εφόσον δεν απαιτείται έναρξη εργασιών στην ΔΟΥ. Ο αναδρομικός έλεγχος υπαγωγής ή διαγραφής κρίνεται σε δεύτερο χρόνο (ο Φορέας μπορεί να ανατρέξει έως και 5 χρόνια πίσω για περιπτώσεις αναδρομικής ασφάλισης).

Διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών

Μεταξύ των νέων διατάξεων του ν/σ προβλέπεται και η διαγραφή ή απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις αμφισβητούμενων οφειλών - βεβαιωμένων ή μη – για εισφορές που αφορούν το διάστημα έως 31/12/2016.

Η διάταξη δίνει τη δυνατότητα διαγραφής χρεών για τα οποία προκύπτει “εύλογη αμφιβολία” ως προς την υποχρέωση υπαγωγής ή μη στην παράλληλη ασφάλιση.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ωφελούμενων είναι :

- Νέοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών που μπορούσαν να επιλέξουν ασφάλιση ζητώντας εξαίρεση από ΟΑΕΕ εφόσον είχαν 25 ένσημα κάθε μήνα στο ΙΚΑ.

- Ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ μικροεπιχειρηματίες και μικροξενοδόχοι, με απαλλακτικά από τον ΟΑΕΕ, οι οποίοι χρεώνονταν με αναδρομικές εισφορές λόγω και εισοδηματικού κριτηρίου.

- Μηχανικοί που βρίσκονταν ανάμεσα σε ΤΣΜΕΔΕ και ΟΑΕΕ, επειδή είχαν αναπτύξει και μια εμπορικού τύπου δραστηριότητα. Δημοσιογράφοι παλαιοί
ασφαλισμένοι.

Για την επίλυση των ασφαλιστικών αμφισβητήσεων θα εκδίδεται υπουργική απόφαση ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης. Τυχόν καταβληθέντα ποσά
έναντι των οφειλών δεν επιστρέφονται και δεν αναζητούνται.

Η εύλογη αμφιβολία μπορεί να αποδεικνύεται από: (α) δικαστική απόφαση, (β) αντίθετες αποφάσεις δικαστηρίων επί του ιδίου δυσχερώς ερμηνευόμενου νομικού θέματος, (γ) προηγούμενη μακρόχρονη πρακτική της διοίκησης (δ) ύπαρξη διαφορετικών οδηγιών επί του θέματος από τη διοίκηση, (ε) πλήρη ασφάλιση από μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Για να πετύχουν οι ασφαλισμένοι την υπαγωγή στην διαδικασία πρέπει να υποβάλλουν αίτημα στον ΕΦΚΑ ή το ΕΤΕΑΕΠ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαγραφή του χρέους θα είναι η καταβολή του συνόλου των εισφορών σε έναν από τους δύο ασφαλιστικούς φορείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider