ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν οι εισφορές Μαρτίου - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν οι εισφορές Μαρτίου - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Στον δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) έχουν αναρτηθεί οι εισφορές Μαρτίου 2018, καθώς και η εκκαθάριση εισφορών 2017 ενός εκατομμυρίου αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, οι ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Φορέα για να πληροφορηθούν αναλυτικά για την εισφορά τους. Επίσης, μπορούν να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή εάν το επιθυμούν να εκτυπώσουν το σχετικό ειδοποιητήριο πληρωμής, μιας και δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή.

Όσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50 ευρώ, μπορούν να το εισπράξουν εφάπαξ στον τραπεζικό τους λογαριασμό μετά τα τέλη Μαίου (εντός 2μήνου από την ολοκλήρωση της
εκκαθάρισης). Ειδικότερα, το πιστωτικό υπόλοιπο το οποίο εμφανίζεται στο ειδοποιητήριο, αφού πρώτα έχει συμψηφιστεί με ενδεχόμενες οφειλές τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018 (Γενάρης, Φλεβάρης), αντιμετωπίζεται ως εξής:

- Ποσό των 50,01 ευρώ και άνω, μπορεί να παραμείνει στο λογαριασμό του ασφαλισμένου, προκειμένου να συμψηφιστεί με ασφαλιστικές εισφορές επόμενων μηνών, εφόσον υποβληθεί
σχετικό αίτημα έως 31.5.2018. Η αίτηση υποβάλλεται διαδικτυακά, μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ΕΦΚΑ ή στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Μη Μισθωτών ΕΦΚΑ.

Μετά την πάροδο της προθεσμίας υποβολής της αίτησης, το εναπομείναν πιστωτικό υπόλοιπο, θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων, που δεν έχουν υποβάλει σχετική αίτηση. Για συμπλήρωση του Αριθμού Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ), έχει δημιουργηθεί Ηλεκτρονική Υπηρεσία.

- Ποσό έως 50,00 ευρώ δεν εισπράττεται, αλλά θα συμψηφιστεί με επόμενη τρέχουσα εισφορά.

Υπενθυμίζεται πως πιστωτικό υπόλοιπο θα έχουν όσοι δήλωσαν το 2016 μικρότερο εισόδημα από το εισόδημα που δήλωσαν το 2015. Αντίθετα, όσοι έχουν χρεωστικό υπόλοιπο θα το πληρώσουν ισόποσα κατανεμημένο σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί έως 31.5.2018, ενώ η τελευταία δόση πληρώνεται 28.9.2018. Το χρεωστικό υπόλοιπο προκύπτει για όσους δήλωσαν το 2016 μεγαλύτερο εισόδημα από το 2015.

Οι δόσεις εκκαθάρισης για το 2017, σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου, πρέπει να πληρώνονται στο ακριβές ύψος τους, καθώς είναι ευθέως συνδεδεμένες με την ασφαλιστική ενημερότητα. Αντίθετα, για τις εισφορές του 2018 αρκεί η καταβολή του ελάχιστου ποσού, ανεξάρτητα από το ύψος του ειδοποιητηρίου, για να μην διαταραχθεί η ενημερότητα.

Υπενθυμίζεται πως η πληρωμή των εισφορών Μαρτίου 2018 γίνεται έως τις 18/5/2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider