Αυξήσεις στις επικουρικές τους θα δουν τον Μάιο 225.000 συνταξιούχοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξήσεις στις επικουρικές τους θα δουν τον Μάιο 225.000 συνταξιούχοι

Με την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων του μηνός Μαΐου την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 και εφεξής, η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/2011 υπέρ του ΑΚΑΓΕ θα υπολογίζεται στα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων του ΕΤΕΑΕΠ.

Το υπουργείο Εργασίας, μετά το «πράσινο φως» των Θεσμών, αποφάσισε να παρακρατεί την εισφορά υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) με τις απαραίτητες προσαρμογές, από τις συντάξεις Μαίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε λίγες ημέρες πάνω από 225.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους που μεσοσταθμικά ανέρχονται στα 16 ευρώ το μήνα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τα 40 ευρώ το μήνα.

Στους δικαιούχους ανήκουν συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι (πρ. ΤΕΑΔΥ), πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), τραπεζουπάλληλοι της Αγροτικής (πρ. ΕΛΕΜ), ασφαλιστικών Ταμείων και Οργανισμών (πρ. ΤΕΑΠΟΚΑ), τελωνειακοί, χημικοί, όπως επίσης και χιλιάδες άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις συνταξιούχων από άλλα επικουρικά Ταμεία που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ.

Τα μεγαλύτερα ποσά, λόγω και των μεγαλύτερων κρατήσεων που είχαν, φαίνεται πως προκύπτουν για πρώην τραπεζουπαλλήλους (π.χ. της Αγροτικής) για δημοσίους υπαλλήλους, τελωνειακούς, πρώην εργαζόμενους στη ΔΕΗ, σε ασφαλιστικά Ταμεία και Οργανισμούς κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι (πρ. ΤΕΑΔΥ) θα πρέπει κατά μέσο όρο να αναμένουν μια μηνιαία αύξηση της τάξης των 8 – 10 ευρώ, οι πρώην τραπεζουπάλληλοι της Αγροτικής (πρ. ΕΛΕΜ) μια μέση αύξηση της τάξης των 30-40 ευρώ, οι πρώην εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά Ταμεία και Οργανισμούς (πρ. ΤΕΑΠΟΚΑ) κατά μέσο αύξηση 20 ευρώ, οι πρώην υπάλληλοι της ΔΕΗ ένα μέσο ποσό αύξησης 20 – 30 ευρώ.

Σε ότι αφορά, τα αναδρομικά ποσά (από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2018) για όσες περιπτώσεις συνταξιούχων προκύπτουν επιστροφές, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα πιστωθούν το επόμενο διάστημα απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων συνταξιούχων, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή αιτήσεων ούτε άλλη ενέργεια εκ μέρους τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider