Επεκτείνεται το σύστημα του φιλικού διακανονισμού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επεκτείνεται το σύστημα του φιλικού διακανονισμού

Με την προσθήκη των εταιρειών Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στον κλάδο ασφάλιση αυτοκινήτου επεκτείνεται το σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού.

Μετά από συζητήσεις με εκπροσώπους της Ένωσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΕΑΕΕ), έξι ασφαλιστικές ΕΠΥ εκδήλωσαν πρόθεση να συμμετέχουν στο σύστημα Φιλικού Διακανονισμού, που λειτουργεί στη χώρα μας από το 2000 και στο οποίο συμμετέχουν σχεδόν όλες οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτοκινήτου. Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ με την προσχώρηση των έξι ΕΠΥ προστίθενται άνω των 530.000 οχήματα στο σύνολο των αυτοκινήτων που εξυπηρετούνται από το σύστημα Φιλικού Διακανονισμού.

Υπενθυμίζεται ότι, ο φιλικός διακανονισμός είναι ουσιαστικά μια συμφωνία μεταξύ των ασφαλιστικών βάσει της οποίας όταν συμβεί ένα ατύχημα με ξεκάθαρη υπαιτιότητα η ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού που δεν φταίει (αναίτιος οδηγός) αποζημιώνει η ίδια για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας, η οποία καλύπτει την ευθύνη του οδηγού που φταίει (υπαίτιου). Στη συνέχεια, η χρηματική αυτή συναλλαγή ανακοινώνεται στο Γραφείο Συμψηφισμού, που λειτουργεί στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και τακτοποιείται μέσω ενός μηχανισμού συμψηφισμού που υπάρχει, με μηνιαίες εκκαθαρίσεις πληρωμών μεταξύ των εταιρειών και επανεισπράξεις με βάση τους μέσους όρους ανά ζημιά.

Τι είναι οι ΕΠΥ

Οι εταιρείες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών είναι ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά η έδρα τους είναι σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Εποπτεύονται απ΄ άλλη Εποπτική Αρχή και όχι από την Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι εξασφαλισμένη τόσο η λειτουργία τους όσο και η ικανότητά τους να αποζημιώσουν, όπως έχει δείξει και το πρόσφατο παράδειγμα της ΕΠΥ Enterprise, η οποία πτώχευσε πέρσι με αποτέλεσμα χιλιάδες οδηγοί να μείνουν στον «αέρα» και να περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις τους.

Ουσιαστικά οι ΕΠΥ κατά κανόνα προσφέρουν πιο φθηνές ασφαλίσεις ειδικά στον κλάδο του αυτοκινήτου, καθώς τα έξοδα τους είναι πολύ λιγότερα από μια «παραδοσιακή» ασφαλιστική. Βέβαια λόγω της επιθετικής πολιτικής μειώσεων που έχουν ακολουθήσει και οι υπόλοιπες εταιρείες η «ψαλίδα» των τιμών μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των ΕΠΥ έχει μειωθεί αισθητά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider