Καμία ευνοική ρύθμιση για χρέη άνω των 20.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καμία ευνοική ρύθμιση για χρέη άνω των 20.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ

Να πληρώσουν για να βγουν στη σύνταξη θα πρέπει χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ταμείο άνω των 20.000 ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν προωθείται καμμία νέα ρύθμιση για τους επαγγελματίες που αδυνατούν να βγουν στην σύνταξη επειδή έχουν χρέη άνω των 20.000 ευρώ.

Μάλιστα τους προέτρεψε να πληρώσουν το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ (είτε εφάπαξ είτε μέσω κάποιας από τις ρυθμίσεις που «τρέχουν»), ή να πραγματοποιήσουν συμψηφισμό της οφειλής τους με παρακράτηση από την σύνταξη που θα λαμβάνουν.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας δεν θα τύχουν πιο ευνοϊκής ρύθμισης από αυτήν που ήδη ισχύει.

Συνεπώς οι επιλογές τους είναι δύο:

- είτε να ξεπληρώσουν το ποσό που χρωστούν ώστε να ξεπλοκάρει η διαδικασία απονομής της σύνταξής τους

-είτε να πάρουν τη σύνταξη που τους αναλογεί, αλλά στην τσέπη τους να φτάνει μόνο ό,τι περισσεύει μετά τον συμψηφισμό των χρεών τους με τη σύνταξη.

Σημειώνεται πως η διαδικασία του συμψηφισμού χρεών από σύνταξη αλλάζει και κυρίως ξεμπλοκάρει –υπό προϋποθέσεις- τη χορήγηση σύνταξης από τον ΟΑΕΕ.

Μέχρι πρόσφατα οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να ζητήσουν με αίτησή τους στον ΟΑΕΕ να αφαιρεθεί από τον υπολογισμό της σύνταξής τους ο χρόνος ασφάλισης για τον οποίο δεν είχαν πληρώσει τις εισφορές τους και να κρατήσουν μόνο το διάστημα που είχαν πληρώσει.

Πλέον ο ΟΑΕΕ δίνει το τμήμα σύνταξης που του αναλογεί, ακόμη και αν οι ασφαλισμένοι του έχουν οφειλές, καθώς τις συμψηφίζει παρακρατώντας το ανάλογο ποσό από τη σύνταξή τους σε 40 δόσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο συμψηφισμός με το ποσό σύνταξης σε 40 μήνες ισχύει εφόσον η οφειλή προς τον ΟΑΕΕ δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Αν η οφειλή ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, τότε οι ασφαλισμένοι του για να πάρουν τη σύνταξή τους κατά το τμήμα που αφορά χρόνο ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ το άνω των 20.000 ποσό και να συμψηφίζουν το υπόλοιπο με τη σύνταξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider