Υπό την απειλή της κατάσχεσης ζουν 709.585 οφειλέτες των Ταμείων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπό την απειλή της κατάσχεσης ζουν 709.585 οφειλέτες των Ταμείων

Στενό «μαρκάρισμα» για την είσπραξη 31,2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη εργοδοτών, αυταπασχολούμενων και αγροτών προς τα ταμεία, ξεκινά το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).

Όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης του Κέντρου, τα περιθώρια που θα δίνονται στους οφειλέτες στενεύουν επικίνδυνα, καθώς αφορούν διάστημα μόλις ενός τριμήνου από την ένταξη στο μητρώο του ΚΕΑΟ, για την άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων για όσους δεν επιλέγουν ρύθμιση ή εξόφληση.

Στις περιπτώσεις όπου θα υπάρξει απώλεια ρύθμισης, τότε το ΚΕΑΟ επιδιώκει η λήψη αναγκαστικών μέτρων να πραγματοποιείται εντός 70 ημερών.

Με την απειλή της κατάσχεσης σε κινητή και ακίνητη περιουσία, θα έρθουν αντιμέτωποι 709.585 οφειλέτες των Ταμείων, αν δεν εξοφλήσουν την οφειλή τους ή δεν ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση.

Ήδη το 10% των μηνιαίων εσόδων του ΚΕΑΟ προέρχεται από τα έσοδα τα οποία φέρνουν τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία.

Συγκεκριμένα, από τα 5 εκατ. ευρώ τα οποία εισπράττονται από το ΚΕΑΟ κάθε μέρα από ρυθμίσεις, τα 500.000 ευρώ προέρχονται από τις κατασχέσεις σε λογαριασμούς.

Οι περισσότεροι οφειλέτες (42,48%) προέρχονται από τον πρώην ΟΑΕΕ και είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν δημιουργήσει χρέος ύψους 13,73 δισ. ευρώ (42,75% του συνόλου). Λιγότεροι είναι οι οφειλέτες από το πρώην ΙΚΑ (38,9%), αν και χρωστούν μεγαλύτερο ποσό από απλήρωτες εισφορές (16,66 δισ. ευρώ ή 53,28% του συνόλου).

Υπενθυμίζεται πως το συνολικό ποσό των εισπράξεων που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2017 ανέρχεται σε 1.052.852.074 ευρώ έναντι 820.159.471 ευρώ πέρσι. Το 55% των συνολικών εισπράξεων προέρχεται από καταβολές δόσεων ρυθμίσεων, ενώ το 45% εισπράχθηκε από καταβολές εκτός ρυθμίσεων.

Για φέτος ο στόχος έχει τεθεί ακόμη υψηλότερα, καθώς το Κέντρο επιδιώκει να εισπράξει έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider