Τι αλλάζει στην ασφάλιση μηχανικών, δικηγόρων και λοιπών επαγγελματιών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στην ασφάλιση μηχανικών, δικηγόρων και λοιπών επαγγελματιών

Τρεις εγκυκλίους που άπτονται ασφαλιστικών θεμάτων υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Η πρώτη εγκύκλιος αφορά την αναδρομική, από 1/1/2017, αποσύνδεση της υποχρεωτικής ασφάλισης μηχανικών και δικηγόρων λόγω και μόνο της ιδιότητάς τους (εγγραφή στους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους), εφόσον είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Υπενθυμίζεται ότι η αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των επιστημονικών φορέων, που ικανοποιήθηκε με την ψήφιση του Ν. 4488/2017.

Πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή δεν έχουν κάνει ουδέποτε έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας μέχρι την ισχύ του Ν. 4488/2017, δηλαδή μέχρι και 12/9/2017, διαγράφονται από την ασφάλιση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ αναδρομικά από 1/1/2017 ή από την ημερομηνία διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. εφόσον αυτή είχε γίνει μετά την 1/1/2017.

Πρόσωπα που διέκοψαν την επαγγελματική δραστηριότητα από 13/9/2017 και μετά, διαγράφονται από την ασφάλιση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ από την ημερομηνία διαγραφής τους από τη Δ.Ο.Υ.

Ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί για περιόδους ασφάλισης από 1/1/2017 και μετά, από πρόσωπα που εξαιρούνται αναδρομικά από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οφειλές επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες. Δεν επιστρέφονται οι ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη. Σε κάθε περίπτωση η ασφαλιστική ικανότητα για υγειονομική περίθαλψη ισχύει μέχρι 28/02/2018.

Τέλος δίνεται δυνατότητα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης.

Εισφορές μη μισθωτών

Η δεύτερη εγκύκλιος αφορά τη διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του 2017 των μη μισθωτών (ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών).

Η διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2017, βάσει των εισοδημάτων του φορολογικού έτους 2016, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου 2018.

Σε περίπτωση που από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, η διαφορά αυτή επιμερίζεται ισομερώς σε 5 μηνιαίες δόσεις (Απρίλιο έως Αύγουστο του 2018), ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού, με την τελευταία δόση πληρωτέα μέχρι 30/9/2018.

Σε περίπτωση που προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, το επιπλέον ποσό θα επιστρέφεται αυτόματα στον ασφαλισμένο εντός διμήνου από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης. Το ποσό θα μπορεί να παραμείνει ως πιστωτικό υπόλοιπο στον ΕΦΚΑ μόνο εφόσον ο ασφαλισμένος υποβάλει σχετικό αίτημα.

Οι ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2018, ειδικά για τους πρώτους μήνες, θα υπολογιστούν με βάση το εισόδημα και τις εισφορές του έτους 2016 ως του πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένου έτους. Στη συνέχεια θα γίνει υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018 με βάση το εισόδημα και τις ασφαλιστικές εισφορές που έπρεπε να καταβληθούν το προηγούμενο φορολογικό έτος, δηλαδή το 2017.

Τι ισχύει για τους Μηχανικούς

Η τρίτη εγκύκλιος αφορά τον υπολογισμό της ειδικής προσαύξησης για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με το Ν. 4387/16.

Ορίζεται ότι η επιπλέον παροχή θα υπολογίζεται για κάθε έτος καταβολής επιπλέον εισφοράς με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς. Η εγκύκλιος δίνει αναλυτικές οδηγίες για τον προσδιορισμό του συντελεστή αναπλήρωσης καθώς και για τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού για τον καθορισμό του δικαιούμενου ποσού της Ειδικής Προσαύξησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider