Πρέσινγκ για την έκδοση εκκρεμών συντάξεων, εφάπαξ και μερισμάτων στο Δημόσιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρέσινγκ για την έκδοση εκκρεμών συντάξεων, εφάπαξ και μερισμάτων στο Δημόσιο

«Ξεπαγώνουν» χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα δημοσίων υπαλλήλων που αποχώρησαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου, μετά τη χθεσινή ΚΥΑ που υπογράφουν ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Τάσος Πετρόπουλος και η οποία καθορίζει τις αποδοχές που «μετράνε» για τον υπολογισμό της εκάστοτε παροχής.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού «δείχνει» περικοπές στις συντάξεις των πρώην ασφαλισμένων του Δημοσίου, με μεγάλους χαμένους τους ένστολους, τα ειδικά μισθολόγια, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους πανεπιστημιακούς κ.α.

Με την χθεσινή εγκύκλιο οριστικοποιούνται με λεπτομέρεια οι αποδοχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό κύριων και επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και μερισμάτων ΜΤΠΥ.

Συγκεκριμένα, ως συντάξιμες αποδοχές νοούνται οι αποδοχές, επί των οποίων υπολογίστηκαν οι κατά περίπτωση προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης, επικουρικής, πρόνοιας και Μετοχικού Ταμείου, καθώς και το επίδομα χρόνου υπηρεσίας.

Η διαδικασία προβλέπεται την αναμόρφωση και επικαιροποίηση του Δελτίου Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) που λειτουργεί εν είδει ΑΠΔ των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως αναφέρει η ΚΥΑ, η αναζήτηση των απαραίτητων στοιχείων θα πραγματοποιηθεί με ενιαίο τρόπο και για τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς δηλαδή τον ΕΦΚΑ–ΓΛΚ, το ΕΤΕΑΕΠ και το ΜΤΠΥ.

Ασκούνται πιέσεις

Ταυτόχρονα η Απόφαση αποτυπώνει την πίεση που έχει ασκηθεί στην Κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει τη δέσμευσή της ως προς την παραγωγή κύριων και επικουρικών συντάξεων με το Νόμο Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα περιγράφεται πως η όλη διαδικασία πρέπει να «τρέξει» με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς το καλοκαίρι του 2018 λήγει το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (κύριων συντάξεων και εφάπαξ παροχών) με κονδύλια του ESM. Επομένως μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει η χώρα μας να έχει απορροφήσει τα κονδύλια που διατίθενται για να εκδώσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις, αλλιώς θα κληθεί να τα επιστρέψει.

«Προκειμένου να διεκπεραιωθούν άμεσα τα εκκρεμή αιτήματα για σύνταξη, μέρισμα και εφάπαξ των ασφαλισμένων, οι οποίοι έχουν ήδη αποχωρήσει και για τους οποίους έχουν οριστικοποιηθεί τα ΔΑΥΚ, είναι επιτακτική ανάγκη όπως αποσταλούν συμπληρωματικά στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider