Στα ειδοποιητήρια Φεβρουαρίου οι εισφορές για επικούρηση-εφάπαξ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα ειδοποιητήρια Φεβρουαρίου οι εισφορές για επικούρηση-εφάπαξ

Στα ειδοποιητήρια των εισφορών ΕΦΚΑ μηνός Φεβρουαρίου θα εμφανιστεί εντέλει ο συμψηφισμός των εισφορών των μη μισθωτών για το 2017, καθώς έξι μήνες μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτό να υπολογιστούν οι εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2016 και όχι του 2015.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών δεν έχουν δηλώσει εισοδήματα υψηλότερα των 10.000 ευρώ, ούτε το 2015, ούτε το 2016. Άρα και στις δύο περιπτώσεις καλούνται να καταβάλλουν τα κατώτατα ποσά εισφορών, συνεπώς δεν έχουν την παραμικρή διαφοροποίηση.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί μη μισθωτοί που έχουν δηλώσει χαμηλότερα εισοδήματα το 2016 και άρα θα πρέπει να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές, κάτι που ακόμα δεν έχει επιτευχθεί.

Όπως ορίζει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, οι αναδρομικές επιστροφές θα συμψηφιστούν με τις οφειλές των δικαιούχων, με αποτέλεσμα να μειωθεί «λογιστικά» το συνολικό χρέος τους προς τον ΕΦΚΑ και διευκολύνοντας έτσι την μελλοντική εξόφληση του, είτε εφάπαξ, είτε μέσω ρύθμισης

Τις επιστροφές των ποσών που δικαιούνται θα λάβουν μόνο οι επαγγελματίες που δεν έχουν οφειλές και δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015, ενώ παράλληλα θα πληρώσουν και χαμηλότερες εισφορές. Αν επιθυμούν βέβαια, μπορούν με δήλωσή τους στον φορέα να αφήσουν μέσα το ποσό της επιστροφής, για να καλύψει μελλοντικές οφειλές τους.

Στο μεταξύ, στα ειδοποιητήρια Φεβρουαρίου θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές για εφάπαξ (4%) και για επικούρηση (7%) που θα κληθούν να πληρώσουν 250.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές στο ΕΤΕΑΕΠ θα πληρώσουν και αυτές του 2017. Το υπουργείο Εργασίας μελετά ένα πλάνο αποπληρωμής των περσινών ποσών σε 10 έως 13 μηνιαίες δόσεις.

Οι επαγγελματικοί κλάδοι που έχουν υποχρέωση ασφάλισης και για επικούρηση και εφάπαξ, είναι:
- Αρτοποιοί και βενζινοπώλες του πρ. ΟΑΕΕ (επικούριση 7%).
- Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές του πρ. ΕΤΑΑ (επικούριση 7%, εφάπαξ 4%).
- Μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕΔΕ (επικούριση 7%, εφάπαξ 4%).
- Γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ (εφάπαξ 4%).

Υπενθυμίζεται τέλος πως οι εισφορές Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες έως την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider