Πώς θα ρυθμιστούν οι οφειλές από rebate-clawback στον ΕΟΠΥΥ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα ρυθμιστούν οι οφειλές από rebate-clawback στον ΕΟΠΥΥ
Οι οφειλές που εντάσσονται στο πρόγραμμα απαλλάσσονται από προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν.

Εκδόθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη η απόφαση για την είσπραξη οφειλών για rebate και clawback, έπειτα από τη διαδικασία συμψηφισμού οφειλών ετών 2012 - 2015, με αντίστοιχα ανείσπρακτα υπόλοιπα ετών 2013 – 2015.

Η καταβολή των δόσεων θα γίνεται μηνιαία, με συμψηφισμό, στην περίπτωση συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ παρόχων ή με ηλεκτρονική καταβολή με την χρήση μοναδικού κωδικού πληρωμής, στην περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, ο πάροχος δεν είναι συμβεβλημένος.

Η πληρωμή πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και η πρώτη δόση είναι καταβλητέα μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την γνωστοποίηση του ύψους της υπολειπόμενης οφειλής, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος e dapy του ΕΟΠΥΥ. Oι επόμενες δόσεις καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα εκάστου επόμενου μηνός.

Κατά τον υπολογισμό των δόσεων, ως ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 250 ευρώ. Στα πλαίσια της αρχής της αναλογικότητας η μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό 15% της μέσης μηνιαίας υποβολής του παρόχου, μετά την αφαίρεση των νόμιμων κρατήσεων, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Δημήτρη Καραγιώργου στο iatronet.gr.

Οι οφειλές που εντάσσονται στο πρόγραμμα απαλλάσσονται από προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν.

Μετά την υπαγωγή, χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας οφειλών ΕΟΠΥΥ και αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων.

Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.

Ευεργέτημα
Αν ο οφειλέτης απωλέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

Η καταβολή των δόσεων της ρύθμισης δύναται να πραγματοποιείται μέσω εντολής αυτόματης χρέωσης λογαριασμού με την υποβολή σχετικής αίτησης του οφειλέτη σε φορέα είσπραξης.

Ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση, στην περίπτωση που καθυστερήσει την καταβολή δόσης, πέραν των 90 ημερών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider