ΕΦΚΑ: Ποιες αιτήσεις συνταξιοδότησης απονέμονται κατά προτεραιότητα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Ποιες αιτήσεις συνταξιοδότησης απονέμονται κατά προτεραιότητα

Προτεραιότητα σε συγκεκριμένες αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή προβλήματα υγείας δίνει ο ΕΦΚΑ, ανοίγοντας το δρόμο για εξαιρέσεις στην ομαλή ροή απονομής συντάξεων.

Σε ενημερωτικό έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Απονομής Συντάξεων δίνονται σαφείς οδηγίες προς τους υπαλλήλους του Ενιαίου Φορέα για την επίσπευση εξέτασης συνταξιοδοτικών αιτημάτων και επισημαίνεται πως η αδικαιολόγητη προτίμηση νεότερων υποθέσεων με παραμέληση παλαιότερων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο ελέγχεται ο υπάλληλος.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες παρουσιάζονται σημαντικοί λόγοι δικαιολογημένης προτίμησης νεότερων υποθέσεων, όταν συντρέχουν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει:
α) Να μην εργάζεται

β) Να μην έχει προϋποθέσεις να λάβει προσωρινή σύνταξη, ούτε άλλη σύνταξη

γ) Να έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά

δ) Να έχει παρέλθει τρίμηνο από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης

ε) Να έχει προσκομίσει Βεβαίωση Διευθυντή Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή - στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας - να έχει εκδοθεί από τα ΚΕΠΑ γνωμάτευση σε ισχύ, από τις οποίες να πιστοποιείται ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η παρουσιάζει σημαντικό πρόβλημα υγείας

στ) Να προβάλλονται ιδιαίτερα σοβαροί οικονομικοί λόγοι σε συνδυασμό με την οικογενειακή κατάσταση.

Η αξιολόγηση των εξαιρέσεων θα γίνεται από τον αρμόδιο Περιφερειακό Διευθυντή.

Τα πιστοποιητικά με τα οποία αποδεικνύεται ο κίνδυνος, μαζί με την αίτηση του ενδιαφερόμενου περί επίσπευσης εξέτασης του συνταξιοδοτικού αιτήματος, θα τηρούνται εντός του συνταξιοδοτικού φακέλου, ενώ αντίγραφα θα τηρούνται στο αρχείο του Γραφείου του Διευθυντή.

Η κατ' εξαίρεση προώθηση υποθέσεων κατόπιν αιτήματος επίσπευσης θα γίνεται μόνο με ενυπόγραφη και πλήρως αιτιολογημένη εντολή του Διευθυντή του Υποκαταστήματος, εφόσον πληροίται κάποιο από τα παραπάνω κριτήρια και επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος.

Το έγγραφο του ΕΦΚΑ εφιστά την προσοχή των υπαλλήλων που χειρίζονται συνταξιοδοτικές αποφάσεις, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η αδικαιολόγητη προτίμηση νεότερων υποθέσεων με παραμέληση παλαιότερων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο ελέγχεται ο υπάλληλος».

Οι περιπτώσεις επίσπευσης κάθε μήνα, ανά εισηγητή, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 50% του συνολικού αριθμού των αποφάσεων συνταξιοδότησης που ολοκληρώνονται από τον ίδιο εντός του μήνα. «Ψευδής ή καταχρηστική άσκηση δικαιώματος θα επισύρει τις νόμιμες κυρώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους», προειδοποιεί ο ΕΦΚΑ.

Στο ίδιο έγγραφο, η Γενική Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων αναφέρει πως δεν είναι επιτρεπτό, να παραμένουν σε εκκρεμότητα υποθέσεις που είναι «ώριμες», δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί από πάσης πλευράς, με την αιτιολογία ότι θα πρέπει να διεκπεραιωθούν κατά απόλυτη σειρά προτεραιότητας σε σχέση με την ημερομηνία πρωτοκόλλου κατάθεσης της αίτησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider