Εισφορές 26,9% για όσους πληρώνονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισφορές 26,9% για όσους πληρώνονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης

Κατατέθηκε σήμερα Τρίτη στη Βουλή τροπολογία για την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών στις αμοιβές εργαζομένων με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, όσοι αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης θα πρέπει από 1/1/2018 να καταβάλλουν εισφορές 26,9% επί των καθαρών αποδοχών. Μάλιστα, η 1η δόση των εισφορών αυτών πρέπει να καταβληθεί έως 28/2/2018, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την σχετική τροπολογία.

Βάσει της τροπολογίας, καταργείται το όριο των 10.000 ευρώ (ετήσιες αμοιβές), κάτω από το οποίο δεν καταβάλλονταν εισφορές για αμοιβές με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Ακόμη, δεν υπάρχει ελάχιστο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, όπως ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια, δηλαδή οι εργαζόμενοι με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης δεν θα καταβάλλουν τις κατώτατες εισφορές 168 ευρώ ακόμα και αν αμείβονται με κάτω από 586 ευρώ κάθε μήνα. Θα καταβάλλουν την ακριβή αναλογία των εισφορών 26,9% επί της καθαρής μηνιαίας αμοιβής που εισπράττουν. Έτσι αν εισπράττει κάποιος πχ 400 ευρώ καθαρά, θα καταβάλλει 26,9% Χ 400 ευρώ =107 ευρώ και όχι 158 ευρώ συν 10 ευρώ κράτηση υπέρ ΟΑΕΔ, όπως ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η τροπολογία αυτή προβλέπει πως για τα πρόσωπα που αμείβονται με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη (παροχές σε είδος και σε χρήμα) σύμφωνα με τα οριζόμενα ποσοστά εισφορών άνω πενταετίας.

Οι παραπάνω ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού όπως αυτή προκύπτει μετά την αφαίρεση φόρου και άλλων επιβαρύνσεων. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, δεν ισχύουν οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, περί κατωτάτου ορίου μηνιαίων ασφαλιστέων αποδοχών.

Οι ασφαλιστικές εισφορές παρακρατούνται από τον εκδότη του παραστατικού κατά την έκδοσή του και αποδίδονται στον ΕΦΚΑ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της έκδοσης του παραστατικού μήνα. Δηλαδή οι εισφορές του Ιανουαρίου 2018, θα καταβληθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ο χρόνος ασφάλισης υπολογίζεται ως εξής:

- Στις περιπτώσεις που από τη σύμβαση προκύπτει καθορισμένος αριθμός ημέρας/ημερών απασχόλησης και μέχρι έναν (1) πλήρη μήνα, ως χρόνος ασφάλισης λαμβάνεται η ημέρα/ημέρες που καθορίζονται στη σύμβαση, ανεξαρτήτως της διάρκειας της ημερήσιας απασχόλησης,

- Στις λοιπές περιπτώσεις, ως χρόνος ασφάλισης λαμβάνεται το πηλίκο της καθαρής αξίας του παραστατικού, όπως ορίζεται στην παρ. 2 της προτεινόμενης διάταξης, δια του ποσού που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, όπως αυτός ισχύει.

Με την τροπολογία διευκρινίζεται, επίσης, ότι ο παραπάνω ασφαλιστικός χρόνος λογίζεται, μεταβατικά και μέχρι την πλήρη εξάλειψη των διαφορετικών συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων, ως χρόνος ασφάλισης στον πρώην ΟΑΕΕ. Σε κάθε περίπτωση ο παραπάνω χρόνος δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρόνο ασφάλισης που αντιστοιχεί στη διάρκεια της σύμβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider