Πώς θα δοθούν οι επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν από το 2015

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα δοθούν οι επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν από το 2015

Ξεπαγώνουν 120.000 επικουρικές συντάξεις που βρίσκονταν σε αναμονή για περίπου 3 χρόνια, όμως θα φτάσουν «πετσοκομμένες» στους δικαιούχους τους που δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ στο μεσοδιάστημα.

Ο καθορισμός του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων αυτών έγινε με χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και αποκάλυψε μειώσεις που κατά μέσο όρο διαμορφώνονται στο 20%, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις φτάνουν έως και 40% με 50%.

Όσοι υπέβαλλαν αίτηση μέχρι 31/12/2014 και δεν έχει βγει πράξη συνταξιοδότησης μέχρι σήμερα, θα λάβουν σύνταξη μειωμένη κατά 10%-20% (με βάση το ν 4387/2016), ενώ όσοι υπέβαλλαν αίτηση από 1/1/2015 εκτιμάται πως θα υποστούν μειώσεις 15%-20% με βάση τον μαθηματικό τύπο που λαμβάνει υπόψη τον ΔΤΚ.

Ο νέος χάρτης των επικουρικών περιλαμβάνει συντάξεις που δεν θα ξεπερνούν τα 170 ευρώ (για τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον), καθώς οι εκκρεμείς αιτήσεις μέχρι και 1/1/2015 υπολογίζονται με τον παλαιό τρόπο και προτού δοθούν αναπροσαρμόζονται με το νέο σύστημα (ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45%).

Δηλαδή όσοι συνταξιοδοτούνται από το 2015 και μετά θα παίρνουν ένα τμήμα της σύνταξης για τα έτη ασφάλισης έως το 2014 και ένα δεύτερο τμήμα από την 1/1/2015 και μετά, που θα υπολογίζεται με βάση τις καταβληθείσες εισφορές που είναι περασμένες στη μερίδα του ασφαλισμένου.

Αν οι εισφορές κρατήθηκαν από εργοδότες και επιχειρήσεις αλλά δεν αποδόθηκαν, τότε πρέπει ο ίδιος ο ασφαλισμένος να «κυνηγήσει» τον εργοδότη για να μη χάσει ασφαλιστικό χρόνο και αντίστοιχο ποσό στη σύνταξή του.

Μάλιστα οι επικουρικές για τους νέους συνταξιούχους θα είναι χαμηλότερες και μεταβαλλόμενες ανάλογα με τους δείκτες θνησιμότητας, ώστε οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο, με εισπράττουν μικρότερο ποσό, με βάση τις μεταβλητές που ανακοινώθηκαν από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Μεγάλοι χαμένοι από το νέο τρόπο υπολογισμού θα είναι οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, καθώς και οι πρώην υψηλόμισθοι του ΙΚΑ και οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, ενώ δεν θα υποστούν μειώσεις συνταξιούχοι της πρώην Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων αλλά και εκπαιδευτικοί.

Σημειώνεται πως οι επικουρικές έχουν μειωθεί έως και 80% τα χρόνια των μνημονίων, φτάνοντας πλέον κατά μέσο όρο στα 170 ευρώ, ενώ μελέτη του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη προβλέπει ότι η μέση επικουρική σύνταξη το 2021 θα ανέρχεται σε 144 ευρώ μεικτά.

Ωστόσο δεν πρόκειται -δυστυχώς- για την τελευταία μείωση των επικουρικών, καθώς ακολουθούν το 2019 οι περικοπές έως 18% σε 200.000 συντάξεις που εμφανίζουν προσωπική διαφορά και είχαν γλιτώσει από τη «σφαγή» του φθινοπώρου του 2016, λόγω του πλαφόν των 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής).

Πάντως για να εκκαθαριστούν οι 127.000 επικουρικές που εκκρεμούν, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, Εφάπαξ και Πρόνοιας (ΕΤΕΑΕΠ) θα χρειαστεί τουλάχιστον 400.000.000 με 500.000.000 ευρώ, χωρίς να μπορεί να λάβει κρατική χρηματοδότηση.

Σημειώνεται πως εν όψει των νέων μειώσεων στις συντάξεις, οι συνταξιούχοι του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο της Αθήνας την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider