Εμβόλιμες πληρωμές 20.000 νέων συντάξεων μέχρι το τέλος του έτους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμβόλιμες πληρωμές 20.000 νέων συντάξεων μέχρι το τέλος του έτους

Δύο έως τρεις εμβόλιμες πληρωμές 20.000 νέων συντάξεων έχει προγραμματίσει ο ΕΦΚΑ έως το τέλος του έτους, προκειμένου να προλάβει το «στοίχημα» της μείωσης των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων στα 70.000 με 80.000.

Σήμερα η «δεξαμενή» των συντάξεων εν αναμονή περιλαμβάνει λιγότερα από 100.000 αιτήματα, για τα οποία η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές πως θα υποχωρήσουν στα 70.000 μέχρι το τέλος του έτους, ενώ τα υπόλοιπα θα πρέπει να δοθούν σταδιακά έως τον Ιούνιο του 2018.

Η πρώτη εμβόλιμη πληρωμή έχει οριστεί για αύριο 21 Νοεμβρίου, γεγονός που ανάγκασε ορισμένα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ να εργαστούν πυρετωδώς όλο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να εξετάσουν όσους περισσότερους φακέλους οριστικών συντάξεων μπορούν και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και κονδύλια.

Με την εμβόλιμη πληρωμή, θα εξοφληθούν χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι (αναδρομικά και πρώτες μηνιαίες αποδοχές) των οποίων οι υποθέσεις βρίσκονται στον κατάλογο των εκκρεμοτήτων Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, ενώ εμβόλιμες πληρωμές προβλέπεται ότι θα διενεργηθούν και τον Δεκέμβριο, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Ο αγώνας δρόμου των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ έχει στόχο την δραστική εκκαθάριση του αρχείου των εκκρεμοτήτων, ώστε τα στοιχεία που θα αποσταλούν στους εκπροσώπους των δανειστών (εν όψει της επίσκεψής τους στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου) να δείχνουν ότι η μείωση των ληξιπρόθεσμων δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο.

Υπενθυμίζεται πως η εκκαθάριση των αρχείων με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έχει τεθεί υπό τον έλεγχο τόσο των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, όσο και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017 πληρώθηκαν συνολικά, 183.430 νέες συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), ύψους 1,439 δισ. ευρώ. Από αυτές, οι 88.324 αφορούν οριστικές νέες κύριες συντάξεις και οι 38.220 προσωρινές συντάξεις συνολικού ύψους 810.000.000 ευρώ, μαζί με τα αναδρομικά. Έχουν δοθεί ακόμη 38.086 νέες επικουρικές συντάξεις και έχουν πληρωθεί άλλα 18.800 εφάπαξ.

Στο μεταξύ περίπου 50.000 συνταξιούχοι εισπράττουν προσωρινή σύνταξη εδώ και αρκετούς μήνες ή και χρόνια και αναγκάζονται να ζουν με ποσά που κυμαίνονται από 384 έως 768 ευρώ.

Μετά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των προσωρινών συντάξεων που ανακοίνωσε προσφατα το υπουργείο Εργασίας, ώστε το ποσό να προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό αυτό της οριστικής, χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι πήραν μια μικρή «ανάσα».

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών, παρά τις κυβερνητικές πιέσεις, επέμειναν στην αρχική συμφωνία με αποτέλεσμα οι πληρωμές των προσωρινών συντάξεων να μην προσμετρώνται στον στόχο για τα ληξιπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.