Πώς μπορείτε να λάβετε προσωρινή επικουρική σύνταξη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς μπορείτε να λάβετε προσωρινή επικουρική σύνταξη

Με μια απλή αίτηση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) μπορούν χιλιάδες συνταξιούχοι να λάβουν προσωρινή επικουρική σύνταξη, μαζί με όλα τα αναδρομικά της.

Όσοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και μέχρι σήμερα δεν έχουν εισπράξει τίποτα, μπορούν με μια ηλεκτρονική αίτηση στο www.eteaep.gov.gr να λάβουν άμεσα το 80% της επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται, από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης και μέχρις ότου βγει η οριστική απόφαση.

Με άλλα λόγια αν κάποιος ασφαλισμένος δικαιούται επικουρική της τάξης των 180 ευρώ το μήνα (που είναι μια μέση σύνταξη), μπορεί να ζητήσει να εισπράξει την προσωρινή (της τάξης των 144 ευρώ/μήνα) για όσο διάστημα μεσολαβεί μέχρι να δοθούν οι 120.000 περίπου εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις.

Αν μάλιστα η αίτησή του έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο, θα εισπράξει αναδρομικά 1.728 ευρώ (12 μήνες Χ 180 ευρώ Χ 80%).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκο Χατζόπουλο, με την κατάθεση της αίτησης για επικουρική σύνταξη το ΕΤΕΑΕΠ υποχρεούται βάσει των σχετικών διατάξεων να δώσει προσωρινή επικουρική σύνταξη στους δικαιούχους, η οποία θα είναι ίση με το 80% της τελικής επικουρικής που θα τους καταλογιστεί.

Μάλιστα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), το οποίο έχει δημιουργήσει σχετική αίτηση, με την οποία οι συνταξιούχοι μπορούν να ζητήσουν το 80% της επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, συνολικά για όλες τις επικουρικές συντάξεις (και πριν από το 2015) οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αγγίζουν τις 120.000 και σε ορισμένες περιπτώσεις, η αναμονή ξεπερνάει τα 4 χρόνια. Ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά έχουν υποβληθεί περίπου 75.000 αιτήσεις καταβολής επικουρικής σύνταξης, αλλά δεν έχει καταβληθεί ούτε μία, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί ο απαιτούμενος μαθηματικός τύπος.

Επιπλέον η καταβολή των επικουρικών έχει «παγώσει», καθώς για την χορήγησή τους απαιτούνται πολύ περισσότερα κεφάλαια από όσα έχει στην διάθεσή του το ΕΤΕΑΕΠ, αφού οι δανειστές αρνήθηκαν θα ενισχύσουν το υπερ ταμείο με κονδύλια από τα ληξιπρόθεσμα, όπως έπραξαν για την καταβολή των εκκρεμών κύριων συντάξεων.

Υπενθυμίζεται πως οι περικοπές στις επικουρικές ξεκίνησε την περίοδο 2011-2014 και συνεχίστηκε τον Ιούλιο του 2015, οπότε επιβλήθηκε εισφορά υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις. Η συνέχεια έγινε τον Ιούνιο του 2016, με μεσοσταθμικές περικοπές 11% σε 250.000 επικουρικές συντάξεις, που αθροιζόμενες με τις κύριες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ τον μήνα (στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται, βάσει της υπουργικής απόφασης της 8/6/2016, και οι κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ και ΕΟΠΥΥ).

Πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε για το 2019 επιπλέον περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις. Η περικοπή αυτή θα φτάσει ακόμα και 18% και θα γίνει μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς σε επιπλέον 200.000 επικουρικές συντάξεις. Οι περικοπές στις επικουρικές του ΕΤΕΑΕΠ θα είναι το 2019 ύψους 232 εκατ. ευρώ, 225 εκατ. το 2020 και 218 εκατ. το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider