Πώς να «ασφαλίσετε» την κηδεία σας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς να «ασφαλίσετε» την κηδεία σας

Ένας θάνατος, ειδικά αν αυτός είναι ξαφνικός ή πρόωρος, εκτός από την απίστευτη θλίψη που προκαλεί στους συγγενείς και τους φίλους του θανόντα φέρνει και μια σειρά οικονομικών υποχρεώσεων. Αυτά τα έξοδα που για πολλά νοικοκυριά αποδεικνύονται δυσβάσταχτα έρχονται να καλύψουν οι ασφαλιστικές με ειδικά προγράμματα. Μάλιστα, πολλές εταιρείες κάνουν ειδικές προσφορές για «πακέτα κηδείας», τις οποίες και διαφημίζουν.

Στην Αθήνα το κόστος της κηδείας, όσο απλή και λιτή και αν είναι αυτή, δύσκολα πέφτει κάτω από τα 1.000 ευρώ και αυτό μόνο με τα βασικά δηλαδή χωρίς τον καφέ ή το φαγητό μετά την κηδεία και τα επιπλέον κόστη. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το κόστος αν πρέπει να γινει επαναπατρισμός της σωρού ή αν ο θανών επιθυμούσε καύση και όχι ταφή. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία προσφέρουν αποζημιώσεις για έξοδα κηδείας μόνο που τα χρήματα που δίνουν αφενός συνήθως δεν καλύπτουν το κόστος –κυμαίνονται μεταξύ 500 και 900 ευρώ ανάλογα με το Ταμείο– και αφετέρου εκταμιεύονται πολύ αργότερα από την κηδεία.

Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα που όπως φαίνεται οι ασφαλιστικές έχουν εντοπίσει ένα πεδίο δράσης και για αυτό τον τελευταίο καιρό παρουσιάζονται, κυρίως στο διαδίκτυο, διαφημίσεις με τις οποίες προσφέρουν πακέτα οικονομικής ασφάλισης ως λύση για τα έξοδα κηδείας. Τα πακέτα αυτά είναι μικρά της τάξης των 5.000 ή των 10.000 ευρώ με τα ποσά να εκταμιεύονται αμέσως μετά τον θάνατο του ασφαλισμένου

Ακόμη πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα να υπάρχει κάποια κληρονομία για την οποία θα πρέπει να αποδοθεί φόρος. Ο φόρος υπολογίζεται βάσει του τύπου και της αξίας της κληρονομίας καθώς και της σχέσης που είχαν οι κληρονόμοι με τον θανόντα και μπορεί να φθάσει τις αρκετές χιλιάδες ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των κληρονόμων που επιλέγουν να αποποιηθούν την κληρονομία επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον φόρο ή ακόμη και τα χρέη που τη συνοδεύουν. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια οι αποποιήσεις κληρονομιών έχουν αυξηθεί κατά 86% φθάνοντας το 2016 τις 54.442 από 29.199 που ήταν το 2013.

Σε όλους όσους θέλουν να προνοήσουν για όλα αυτά τα προβλήματα υπάρχουν οι λύσεις που προσφέρουν οι ασφαλιστικές μέσω των απλών ασφαλίσεων ζωής. Τα συγκεκριμένα προγράμματα που αποζημιώνουν τους κληρονόμους (ή οποίον έχει ορίσει ο ασφαλισμένος ως δικαιούχο) με ένα σταθερό ποσό σε περίπτωση θανάτου. Συνήθως τα συγκεκριμένα συμβόλαια έχουν συγκεκριμένη διάρκεια (5,10, 20 χρόνια) ή λήγουν σε μια συγκεκριμένη ηλικία του ασφαλισμένου (πχ τα 65 έτη). Σε κάθε περίπτωση αν λήξει το συμβόλαιο και ο ασφαλισμένος έχει επιβιώσει δεν παίρνει τίποτα.

Το κόστος των συγκεκριμένων ασφαλίσεων εξαρτάται από το κεφάλαιο που θα λάβουν οι δικαιούχοι σε περίπτωση θανάτου. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τον ασφαλισμένο. Για παράδειγμα μπορεί κάποιοι να θέλουν να εξασφαλίσουν απλά τα έξοδα της κηδείας τους και τους φόρους κληρονομίας άρα το κεφάλαιο αρκεί να είναι μερικές χιλιάδες ευρώ. Από την άλλη, μπορεί κάποιος να θέλει να εξασφαλίσει για παράδειγμα τις σπουδές των παιδιών του ή τα έξοδα τους μέχρι να ενηλικιωθούν οπότε το κεφάλαιο άρα και τα ασφάλιστρα αυξάνονται κατά πολύ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider