Εμβόλιμη πληρωμή 5.000 νέων συντάξεων την Τρίτη από τον ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμβόλιμη πληρωμή 5.000 νέων συντάξεων την Τρίτη από τον ΕΦΚΑ

Χωρίς τα ηλεκτρονικά υπολογιστικά συστήματα της ΗΔΙΚΑ δούλεψαν το Σάββατο τα ειδικά κλιμάκια απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο που είχε θέσει η διοίκηση και να δοθούν αύριο Τρίτη περίπου 5.000 νέες κύριες συντάξεις.

Ο «συναγερμός» που σήμανε ο διοικητής του φορέα Θανάσης Μπακαλέξης, προκειμένου να μην χαθούν τα 800.000.000 ευρώ που προέρχονται από τον ESM για την καταβολή των 130.000 εκκρεμών συντάξεων, έπιασε τόπο. Περισσότεροι από 500 υπάλληλοι του ΕΦΚΑ από τα περισσότερα υποκαταστήματα της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας, προσήλθαν στα γραφεία τους για να δουλέψουν, αλλά ματαίως. Το Σάββατο τα ηλεκτρονικά υπολογιστικά συστήματα της ΗΔΙΚΑ δεν λειτουργούσαν γιατί έκαναν....back up.

Κανείς αρμόδιος δεν φρόντισε να ενημερώσει την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση πως εκτάκτως αυτό το Σαββατοκύριακο θα έπρεπε να λειτουργεί, ώστε να μπορούν οι υπάλληλοι να υπολογίσουν την ασφαλιστική κλάση των δικαιούχων, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταξιοδοτικής απόφασης.

Παρά τα εμπόδια, η «επιστράτευση» είχε αποτέλεσμα κι έτσι η έκτακτη πληρωμή θα γίνει αύριο, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και κονδύλια, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης.

Με την «εμβόλιμη πληρωμή», θα εξοφληθούν χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι (αναδρομικά και πρώτες μηνιαίες αποδοχές) των οποίων οι υποθέσεις βρίσκονται στον κατάλογο των εκκρεμοτήτων μηνός Σεπτεμβρίου, ενώ εμβόλιμες πληρωμές προβλέπεται ότι θα διενεργηθούν και κατά τους υπόλοιπους μήνες, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινές δηλώσεις του κ. Μπακαλέξη, από 1/1/2017 έως 30/9/2017 πληρώθηκαν 88.000 νέες οριστικές κύριες συντάξεις.

Αγώνας δρόμου και για τα εφάπαξ

Στο μεταξύ με ένα εξαιρετικά επείγον έγγραφο η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, ακολουθώντας το παράδειγμα της διοίκησης του ΕΦΚΑ, ζητά από τους υπαλλήλους του να εργαστούν υπερωρίες αλλά και Σαββατοκύριακα για να εκκαθαριστούν όσα περισσότερα από τα 62.000 εφάπαξ που βρίσκονται στην αναμονή.

Στο έγγραφο της διοίκησης του ΕΤΕΑΕΠ προς τους συνεργάτες της (όπως ονομάζει τους εργαζόμενους του Ταμείου), τονίζεται η κρισιμότητα της κατάστασης και επισημαίνεται ότι από το αποτέλεσμα της εργασίας τους επηρεάζεται «συνολικά όχι μόνο η χρηματοδότηση του ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και της χώρας».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, οι εκκρεμείς αιτήσεις για την καταβολή εφάπαξ βοηθημάτων θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Υπενθυμίζεται πως οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ που εργάστηκαν το σαββατοκύριακο, θα λάβουν άδεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider