Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις στο Δημόσιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις στο Δημόσιο

Μειωμένες από 15% έως και 30% θα είναι οι συντάξεις που θα δίνονται στο δημόσιο με βάση το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, ανέφερε τη Δευτέρα η ΑΔΕΔΥ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ενόψει της γενικής απεργίας στις 4 Φεβρουαρίου.

Αυτό θα συμβεί, σύμφωνα με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, λόγω των ποσοστών αναπληρώσης, που μειώνονται στο 37,5% για 35 χρόνια ασφάλισης, όταν στο ισχύων σύστημα φτάνουν το 80%. Επιπλέον τα ποσοστά αυτά θα υπολογίζονται στο εξής σε πολύ μικρότερο συντάξιμο μισθό, αφού αυτός θα είναι πλέον ο μέσος μισθός ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας πενταετίας όπως ισχύει.

Στα παραδείγματα που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη, ένας μισθωτός με 35 χρόνια υπηρεσίας και μισθό την τελευταία 5ετία γύρω στα 1.500 ευρώ και ποσοστό αναπλήρωσης 70% έπαιρνε σύνταξη 1.040 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα μόλις που θα φτάνει στα 1.026 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, οι δυσμενείς αλλαγές αφορούν όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων, σημερινών και μελλοντικών καθώς θεσπίζονται ενιαίοι κανόνες, προσαρμοσμένοι στους δημοσιονομικούς στόχους της Κυβέρνησης, γεγονός που μεταφράζεται σε μειώσεις συντάξεων και παροχών για όλους. Απαισιοδοξία εξέφρασαν τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ τόσο για τον επανυπολογισμό των συντάξεων που ήδη αποδίδονται, όσο για την ενοποίηση των Ταμείων σε ένα υπερ-Ταμείο, τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Μάλιστα, επεσήμαναν πως ο νόμος που θα ψηφιστεί θα είναι πολύ χειρότερος από αυτόν που συζητάμε σήμερα, καθώς θα έχει μεσολαβήσει και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Συντάξεις των εργαζομένων στο Δημόσιο (παραδείγματα)

Κατηγορία Π.Ε.

Κατηγορία Τ.Ε.

Κατηγορία Δ.Ε.

Κατηγορία Υ.Ε.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider