Προστατευτική διάταξη για τις συντάξεις χηρείας δρομολογεί η κυβέρνηση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προστατευτική διάταξη για τις συντάξεις χηρείας δρομολογεί η κυβέρνηση

Προστατευτικό «δίχτυ» που δεν θα επιτρέπει στις συντάξεις χηρείας να πέφτουν σε επίπεδα κάτω των 200 ευρώ θα επιχειρήσει να νομοθετήσει το υπουργείο Εργασίας, «ξηλώνοντας» ακόμη μια διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, 16 μήνες μετά την ψήφισή του.

Το νομοθέτημα που ετοιμάζει το υπουργείο, θα πρέπει προηγουμένως να λάβει το «πράσινο φως» από τους δανειστές, που ας μην ξεχνάμε πως ήταν εκείνοι που επέβαλαν στον Γιώργο Κατρούγκαλο τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις χηρείας.

Η προαναγγελία της πρωτοβουλίας έγινε από την ίδια την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, χθες από το βήμα της Βουλής. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε πως «το διαπραγματευόμαστε και δεσμευόμαστε ότι θα φέρουμε ρύθμιση για το επίπεδο των συντάξεων χηρείας, το κατανοούμε το πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσουμε».

Στόχος του υπουργείου είναι να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια ώστε να μην αδικούνται όσοι λαμβάνουν συντάξεις χηρείας και δεν έχουν άλλο εισόδημα, ούτε να διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις χηρείας στα 200 ευρώ, ή στα 345 ευρώ με το επίδομα τέκνων.

Οι αλλαγές που προωθούνται – υπό την αίρεση των δανειστών- αφορούν τις εξής παραμέτρους:

1. Θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να μην χάνουν τη σύνταξη χηρείας δικαιούχοι με χαμηλά εισοδήματα, ακόμα και αν δεν πληρούν το ηλικιακό όριο του 55 έτους της ηλικίας τους.

2. Ειδική μοριοδότηση στις χήρες που δεν έχουν δουλειά, ώστε να βρουν απασχόληση ακόμη και στον δημόσιο τομέα, ώστε να έχουν κάποιο εισόδημα μέχρι να φτάσουν στο ηλικιακό όριο που έχει θέσει ο νόμος Κατρούγκαλου.

3. Αδιάκοπη καταβολή της σύνταξης χηρείας, εφόσον υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.

Σημειώνεται ότι με το τελευταίο ασφαλιστικό νομο 4387/2016, οι νέες συντάξεις χηρείας διαμορφώνονται στο 50% και όχι στο 70% της σύνταξης του θανόντος, όπως ήταν παλαιότερα. Το ποσό αυτό λαμβάνει ο επιζών σύζυγος για μια τριετία και αν στη λήξη της τριετίας είναι κάτω των 55 ετών, τότε η σύνταξη διακόπτεται οριστικά.

Αν ο σύζυγος συμπληρώνει τα 55 έτη εντός της τριετίας της πρώτης καταβολής, τότε η σύνταξη διακόπτεται μόλις περάσουν τα τρία χρόνια, αλλά επαναχορηγείται στα 67 έτη.

Αν στα 67 έτη ο επιζών σύζυγος λαμβάνει και δική του σύνταξη, τότε του αναλογεί το 25% αντί του 50% της σύνταξης του θανόντος.

Εφόσον ο επιζών σύζυγος είναι άνω των 55 ετών λαμβάνει σύνταξη χηρείας για μια τριετία. Αν μετά την τριετία εργάζεται ή συνταξιοδοτείται, τότε η σύνταξη περιορίζεται στο 25%.

Αν και οι δύο σύζυγοι συνταξιοδοτηθούν μετά το νόμο Κατρούγκαλου, τότε σε περίπτωση χηρείας η σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 50%, αφού αφαιρεθεί όμως το ποσό της Εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, γιατί ο νόμος αναφέρει ότι επί συρροής δύο συντάξεων καταβάλλεται μόνο η μία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider