250 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ διεκδικούν 1.000.000 συνταξιούχοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
250 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ διεκδικούν 1.000.000 συνταξιούχοι

Ξεκινά από αύριο η διεκδίκηση των φουσκωμένων εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ που πλήρωναν άδικα πάνω από 1.000.000 συνταξιούχοι κατά την εξαετία 2010-2016.

Παρότι οι προσφυγές των συνταξιούχων προς τον ΕΦΚΑ (μέσω των Συλλόγων τους) αυξάνονται καθημερινά, το υπουργείο Εργασίας αρνείται να πάρει θέση για το θέμα και να αποκαταστήσει την αδικία που συντελέστηκε σε βάρος τους και από την οποία έχασαν συνολικά περί τα 250 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως συνταξιούχοι από όλα τα ταμεία -πλην του ΤΣΜΕΔΕ- πλήρωναν έως το 2016 λανθασμένη παρακράτηση εισφοράς υπέρ ασθενείας, επί του ονομαστικού ποσού της συνταξιοδοτικής απόφασης και όχι επί του καταβαλλόμενου ποσού όπως ορίζεται στη νομοθεσία.

Οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι για καθένα συνταξιούχο κυμαίνονται από 1.000 έως και 3.000 ευρώ.

Κατά παράβαση ή κακή ερμηνεία του Ν. 2084/92 και χωρίς να ληφθεί υπόψη από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι ο νόμος αναφέρει πως η κράτηση υπέρ ΕΟΠΥΥ γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό, επί έξι χρόνια τα ταμεία κρατούσαν την εισφορά επί του ονομαστικού ποσού που αναφερόταν στην πράξη συνταξιοδότησης και όχι επί του ποσού που είχε διαμορφωθεί μετά την αφαίρεση μειώσεων.

Η αδικία αποκαταστάθηκε το 2016 και από τότε το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό, σε αυτό δηλαδή που πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων και όχι στο εικονικό, πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

Ωστόσο η άρνηση του υπουργείου Εργασίας να επιστρέψει τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί αδίκως, οδηγεί αύριο τους συνταξιούχους του Ενιαίου Δικτύου στην πραγματοποίηση κινητοποίησης στην οδό Αθανάσιου Αξαρλιάν, στις 9 το πρωί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider