Με δανεικά από το ΑΚΑΓΕ θα πληρώνει συντάξεις ο ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με δανεικά από το ΑΚΑΓΕ θα πληρώνει συντάξεις ο ΕΦΚΑ

Δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο δανείζεται ο ΕΦΚΑ από τον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) για να καλύψει μέρος του ελλείμματος 1,048 δισ. ευρώ που θα εμφανίσει το 2017.

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου πως όλα κυλούν ομαλά με τις εισφορές και ο ΕΦΚΑ θα εμφανίσει πλεόνασμα για το 2017, αντί προβλέψεων για έλλειμμα, η ίδια η πραγματικότητα τον διαψεύδει.

Σύμφωνα με απόφαση της υπουργού Εφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ο υπερ-φορέας ασφάλισης έλαβε πίστωση 395.000.000 ευρώ από το ΑΚΑΓΕ, για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του κλάδου σύνταξης. Μάλιστα το ποσό αυτό θα μεταφερθεί στον ΕΦΚΑ σε τέσσερις δόσεις, αρχής γενομένης από τις 25 Σεπτεμβρίου και με τελευταία δόση στις 15 Δεκεμβρίου.

Η «τονωτική ένεση» από το ΑΚΑΓΕ σε συνδυασμό με τα ποσά που έχει λάβει ο ΕΦΚΑ από τον προυπολογισμό δεν φαίνονται ικανά να κρατήσουν στα πόδια του τον φορέα, που βλέπει τα έσοδά από τις εισφορές που εισπράττει να υποχωρούν, χωρίς καν να έχουν αρχίσει οι συμψηφισμοί που θα τον υποχρεώσουν να επιστρέψει ποσά στους ελεύθερους επαγγελματίες που κατέβαλλαν υψηλότερες εισφορές το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Με διάφορα τρυκ ο φορέας προσπαθεί να «κρύψει» το πρόβλημα, βάζοντας το Δημόσιο ως εργοδότη να προπληρώνει τις ετήσιες εισφορές υπέρ του ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Παράλληλα ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ χρωστούν στους συνταξιούχους πάνω από 3 δισ. ευρώ, από εκκρεμείς κύριες (130.000), επικουρικές συντάξεις (127.000), καθώς και 63.000 εφάπαξ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider