Στην... αναμονή 14.000 αγρότες που βγήκαν φέτος στη σύνταξη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην... αναμονή 14.000 αγρότες που βγήκαν φέτος στη σύνταξη

Στον «αέρα» είναι οι συντάξεις 14.000 αγροτών (γεννηθέντων το 1950), που ενώ έχουν τις προυποθέσεις να βγουν σε σύνταξη φέτος, δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε ευρώ.

Πρόκειται για παραγωγούς- ασφαλισμένους του ΟΓΑ οι οποίοι φέτος θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω γήρατος και οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να ξεκινήσουν να εισπράττουν τις συντάξεις τους από την 1η Ιουλίου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Εργασίας ότι εντός του Αυγούστου θα υπήρχαν τουλάχιστον 1.000 αποφάσεις απονομής οριστικής σύνταξης από τον πρώην ΟΓΑ στους αγρότες αυτούς, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί στις διαδικασίες συνταξιοδότησης αγροτών και κτηνοτρόφων έχει φέρει στα όρια της αντοχής τους τους δικαιούχους, που ενώ θα έπρεπε να εισπράττουν τις συντάξεις τους εδώ και δύο μήνες, αντιθέτως λαμβάνουν ειδοποιητήρια… για να πληρώσουν εισφορές, αν και η ασφάλισή τους έχει λήξει από το τέλος του 2016.

Το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να καλύψει την χαοτική κατάσταση που επικρατεί, έσπευσε να διευκρινίσει πως οι εισφορές που πληρώθηκαν θα επιστραφούν πίσω στους ασφαλισμένους αγρότες, ενώ ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και η ενσωμάτωση του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ δημιούργησε αυτές τις καθυστερήσεις.

Ανακοίνωσε δε ένα νέο χρονοδιάγραμμα που ορίζει πως έως το τέλος του έτους θα απονεμηθεί το σύνολο των εκκρεμών αγροτικών συντάξεων ως εξής: Αύγουστος 1.000, Σεπτέμβριος 4.000, Οκτώβριος 3.000, Νοέμβριος 3.000 και Δεκέμβριος 3.000.

Υπενθυμίζεται πως οι νέες συντάξεις θα χορηγηθούν αναδρομικά από 1/7/2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider