Αδύνατη η απονομή οριστικών συντάξεων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αδύνατη η απονομή οριστικών συντάξεων

Αδύνατη είναι η απονομή οριστικών συντάξεων για όσους έχουν υποβάλλει αίτηση μετά τις 13/5/2016 (βάσει του ν. Κατρούγκαλου), κυρίως σε ασφαλισμένους που είχαν διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση.

Αιτία η ολιγωρία του υπουργείου Εργασίας στην έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου που θα ξεμπλοκάρει την έκδοση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Οι 20.000 οριστικές συντάξεις που εκκαθαρίστηκαν το καλοκαίρι από την «δεξαμενή» των 138.000 οι οποίες εκκρεμούν, αφορούσαν μόνο περιπτώσεις ασφαλισμένων σε ένα Ταμείο (ΙΚΑ ή Δημόσιο) και όχι με διαδοχική ή παράλληλα ασφάλιση, καθώς οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ δεν γνωρίζουν πως να υπολογίσουν τις αποδοχές για όσους άλλαξαν ταμείο κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου (ΙΚΑ+ΟΑΕΕ, ΙΚΑ+ΝΑΤ, κ.α.), ή για όσους ήταν στο δημόσιο και παράλληλα ασκούσαν και ελεύθερο επάγγελμα (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί).

Επί της ουσίας, τα ασφαλιστικά ταμεία βαδίζουν στα «τυφλά», όταν καλούνται να διεκπεραιώσουν μια σειρά από περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι να βρίσκονται στην αναμονή εδώ και 2,5 χρόνια και να αναγκάζονται να ζουν με τις προσωρινές συντάξεις των 384 ευρώ.

Παράλληλα, η ολιγωρία του υπουργείου Εργασίας θέτει σε κίνδυνο το πλάνο αποπληρωμής των αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε αναμονή, από το πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, προυπολογισμού 860.000.000 ευρώ συν επιπλέον 325.000.000 ευρώ.

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές προβλέπει πως η έκτακτη επιχορήγηση θα επιστρέφεται, εάν δεν υπάρχει ομαλή ροή απονομής των εκκρεμών συντάξεων εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί (έως 30/6/2018 για το σύνολο των αιτημάτων).

Τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση εγκυκλίου για την διαδοχική ασφάλιση κολλάει στο πως θα υπολογίζεται η τελική σύνταξη. Αν δηλαδή θα θεωρείται ενιαίος όλος ο χρόνος ασφάλισης, ώστε η σύνταξη να υπολογίζεται σαν ο μελλοντικός συνταξιούχος να ήταν ασφαλισμένος σε ένα Ταμείο.

Σε ότι αφορά τον υπολογισμό της σύνταξης στην περίπτωση παράλληλης ασφάλισης, «θολό» παραμένει το αν οι διπλές εισφορές που θα πληρώνει ο ασφαλισμένος θα προσαυξάνουν τη σύνταξη ή όχι. Και αυτό διότι οι παλαιοί (πριν το 1993) ασφαλισμένοι είχαν δικαίωμα στην δεύτερη σύνταξη με ασφάλιση σε δύο ταμεία, κάτι που δεν ισχύει για τους νέους, στους οποίους προβλέπεται μόνο μία Εθνική Σύνταξη και μία Ανταποδοτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider