Ποια επιδόματα κινδυνεύουν να κοπούν μετά το καλοκαίρι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια επιδόματα κινδυνεύουν να κοπούν μετά το καλοκαίρι

Στο «μικροσκόπιο» της Κυβέρνησης και των Θεσμών θα βρεθούν μετά στο καλοκαίρι 35 επιδόματα και παροχές, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συστήματος πρόνοιας που επιβάλλει η συμφωνία στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου.

Η αρμόδια υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και να μεταθέσουν τη μεταρρύθμιση για το 2018-2019, όμως η πίεση των δανειστών είναι ασφυκτική, καθώς θέλουν να προωθηθούν τα πάντα εντός του επόμενου πενταμήνου, δηλαδή το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017.

Καταρχάς θα θεσπιστεί το επονομαζόμενο Καθολικό Επίδομα Αλληλεγγύης που θα απορροφήσει πολλά προνοιακά επιδόματα. Όσα από αυτά «επιβιώσουν» αυτόνομα, θα επαναξιολογηθούν και σε πολλές περιπτώσεις θα περικοπούν. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλες περικοπές στα επιδόματα αναπηρίας (μειώσεις άνω του 50%), σε συνδυασμό με θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.

Στην «προκρούστεια κλίνη» θα μπουν και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, όπως και η επιδοτούμενη μεταφορά μαθητών σε απομακρυσμένες περιοχές, με κονδύλια που δίνονται στις αντίστοιχες περιφέρειες και τους δήμους.

Πάντως η αρχή θα γίνει με την αλλαγή του συστήματος οικογενειακών παροχών μέχρι τον Νοέμβριο του 2017. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει την ενοποίηση και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων και συγκεκριμένα του ενιαίου επιδόματος τέκνων με το επίδομα τριτέκνων/ πολυτέκνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τροποποιηθούν προς το δυσμενέστερο τα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε τα χρήματα που περισσεύουν να χρησιμοποιηθούν για αύξηση του ποσού ανά παιδί. Μάλιστα πληροφορίες κάνουν λόγο για «κόφτη» στα 30.000 ευρώ ανά οικογένεια, αν και οι δανειστές πιέζουν ακόμη πιο χαμηλά δηλαδή στα 20.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, μέχρι τον Νοέμβριο θα πρέπει να αλλάξουν και οι παροχές αναπηρίας και κοινωνικής μέριμνας, όπως και η επιδότηση των μεταφορών (επιδότηση εισιτηρίων) για συνταξιούχους, ΑΜΕΑ, φοιτητές κλπ., ώστε να έχουν εναρμονιστεί με τις νόρμες των δανειστών έως τον Ιούνιο του 2018.

Ορισμένα από τα επιδόματα που θα επαναξιολογηθούν, προκειμένου να καταργηθούν ή έστω να τροποποιηθούν, είναι τα ακόλουθα: Τέκνων, Τρίτεκνων-Πολύτεκνων οικογενειών, Ειδικής προστασίας μητρότητας, Εισοδήματος για παιδιά που σπουδάζουν, Φοιτητικό στεγαστικό, Γάμου, Απροστάτευτα τέκνα, Κάρτες μεταφοράς σε πολύτεκνους (ΚΤΕΛ), Εκπαιδευτικές δαπάνες, Ενίσχυσης παιδιών φτωχών οικογενειών, Αναπηρίας, Επικουρικές συντάξεις αναπηρίας- ολικής ανικανότητας, Συμπληρωματικές συντάξεις για τυφλούς, Μακροχρόνια ανέργων, Διακοπών σε ανέργους, Διακοπών σε συνταξιούχους, Διακοπών σε συνταξιούχους με ειδικές ανάγκες, Κοινωνικός Τουρισμός, Κατασκηνώσεων για παιδιά, Στήριξη σε φτωχούς και απροστάτευτα παιδιά κ.α.

Ο νέος ρόλος του ΟΓΑ

Η κυβέρνηση προωθεί από το φθινόπωρο τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Διαχείρισης και Απονομής των Προνοιακών Επιδομάτων, με στόχο να απονέμονται -από την καινούργια χρονιά- όλα τα προνοιακά επιδόματα με τρόπο ενιαίο, διαφανή, αδιάβλητο και αντικειμενικό και να πληρώνονται όλοι οι δικαιούχοι του ιδίου προνοιακού επιδόματος ταυτόχρονα και ει δυνατόν σε μηνιαία βάση.

Η Ενιαία Αρχή Διαχείρισης και Απονομής Προνοιακών Επιδομάτων θα υποστηριχθεί από το τμήμα του ΟΓΑ που δεν ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ και που με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο διαθέτει, πλέον, σημαντική εμπειρία στην απόδοση προνοιακών επιδομάτων. Ο ΟΓΑ βρίσκεται σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) και επεξεργάζονται το σχέδιο για την αναγκαία και εκ βάθρων αλλαγή της διαδικασίας έγκρισης και απονομής των προνοιακών επιδομάτων.

Η Υπηρεσία Πληροφορικής του ΟΓΑ θα συνεργαστεί με την ΗΔΙΚΑ, ώστε το νέο πρόγραμμα για όλα τα επιδόματα να «τρέξει» από 1-1-2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider