Κερδίζει έδαφος η ασφάλιση αυτοκινήτου με το χιλιόμετρο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κερδίζει έδαφος η ασφάλιση αυτοκινήτου με το χιλιόμετρο

Ολοένα και αυξάνονται οι κάτοχοι αυτοκινήτου που προτιμούν τα ειδικά προγράμματα ασφάλισης οχημάτων με το χιλιόμετρο και όχι τα «παραδοσιακά» ασφαλιστήρια που απλά διαρκούν κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (συνήθως έξι μήνες ή ένα χρόνο). Με την βοήθεια της τεχνολογίας και των συστημάτων GPS οι ασφαλιστικές μπορούν να προσφέρουν καινοτόμα προγράμματα ασφάλισης που είναι πιο φθηνά τόσο για αυτές όσο και για τους πελάτες που έχουν αυτοκίνητο αλλά δεν το μετακινούν συχνά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρόγραμμα ασφάλισης «Βuy the mile» που προσφέρει η Anytime της Interamerican μέσα σε περίπου 1,5 χρόνο έχουν ασφαλιστεί περισσότερα από 300.000 οχήματα. Το πρωτοποριακό για την ελληνική αγορά πρόγραμμα εξελίσσεται και πλέον οι χρεώσεις ξεκινούν από τα 3.000 χιλιόμετρα και σε περίπτωση που το ασφαλισμένο αυτοκίνητο έχει διανύσει τα χιλιόμετρα αυτά και χρειάζεται επιπλέον, μπορεί να προσθέτει 2.000 χιλιόμετρα.

Τα προγράμματα αυτά είναι ιδανικά για όσους έχουν αυτοκίνητα που δεν χρησιμοποιούν συχνά, δεδομένου ότι η ασφάλιση αστικής ευθύνης είναι υποχρεωτική για όλα τα οχήματα που έχουν άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες, ανεξάρτητα του κατά πόσο κινούνται στους ελληνικούς δρόμους. Ωστόσο, αν το αυτοκίνητο μετακινείται λιγότερο, τότε είναι και λιγότερες οι πιθανότητες εμπλοκής σε ατύχημα, οπότε η ασφαλιστική μπορεί να προσφέρει πιο φθηνό πρόγραμμα ασφάλισης. «Η ασφαλιστική αναλαμβάνει μικρότερο κίνδυνο, οπότε χρεώνει και λιγότερα», εξηγεί στο insider.gr έμπειρος ασφαλιστής. Σημαντικό είναι ότι η διάρκεια της ασφάλισης είναι ετήσια, οπότε για έναν χρόνο τουλάχιστον ο ιδιοκτήτης του ΙΧ γλυτώνει από το «ραβασάκι» της εφορίας και το παράβολο ύψους 250 ευρώ για τα ανασφάλιστα.

Πως, όμως, υπολογίζονται τα χιλιόμετρα που διανύει το ασφαλισμένο όχημα; Τα χιλιόμετρα που διανύει το αυτοκίνητο καταγράφονται με τη χρήση μιας ειδικής τηλεματικής συσκευής που τοποθετείται στην θύρα OBD (On-board Diagnostics) που διαθέτουν όλα τα αυτοκίνητα από το 2000 και μετά.

Η συσκευή έχει ενσωματωμένο GPS (σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης) και καταγράφει τον χρόνο έναρξης και λήξης κάθε διαδρομής, καθώς και στοιχεία γεωγραφικής θέσης που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των χιλιομέτρων που διανύει το αυτοκίνητο. Με αυτό τον τρόπο καταμετρούνται τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει το αυτοκίνητο και ο ιδιοκτήτης ιδιοποιείται όταν πλησιάζει το όριο που προβλέπει το συμβόλαιο του. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι αν ξεπεραστούν τα χιλιόμετρα που προβλέπει το συμβόλαιο πριν περάσει ένας χρόνος από την αγορά του προγράμματος, τότε το ασφαλιστήριο ακυρώνεται και το αυτοκίνητο θεωρείται ανασφάλιστο.

Ασφαλίσεις και με τον μήνα

Πέρα από τις ασφαλίσεις με το χιλιόμετρο, οι εταιρείες που σήμερα προσφέρουν ειδικά προγράμματα ασφάλισης με το τρίμηνο ή και τον μήνα, αντί για εξάμηνο ή έτος που συνηθίζεται. Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ασφαλίσουν εποχικά το όχημα τους για όσο διάστημα το χρησιμοποιούν. Έτσι, για παράδειγμα, κάποιος που χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο του τον χειμώνα και τη μηχανή του το καλοκαίρι μπορεί να επιλέξει ένα ασφαλιστήριο αυτού τους είδους.

Όπως σημειώνουν στο insider.gr, ασφαλιστικοί σύμβουλοι, οι κάτοχοι οχημάτων μπορούν να χρησιμοποιούν την μηνιαία ασφάλιση μόνο για την κάλυψη αστικής ευθύνης για όσο καιρό το όχημα παραμένει ακινητοποιημένο και να επιλέγουν περισσότερες καλύψεις (π.χ. οδική βοήθεια, φροντίδα ατυχήματος κλπ) όταν το χρησιμοποιούν. Ακόμη, η μηνιαία ασφάλιση γλυτώνει από τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα με σχετικά χαμηλό κόστος όσους θέλουν να πουλήσουν το όχημα τους ή να το αποσύρουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider