Σήμερα τα «ραβασάκια» από τον ΕΦΚΑ για 50.000 επαγγελματίες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα τα «ραβασάκια» από τον ΕΦΚΑ για 50.000 επαγγελματίες

«Ραβασάκια» από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, θα λάβουν σήμερα για πρώτη φορά 50.000 επαγγελματίες που έκαναν έναρξη δραστηριότητας το 2017 ή είχαν κλείσει τα βιβλία τους πέρυσι και έκαναν επανέναρξη φέτος. Επίσης επαγγελματίες που λόγω διπλοεγγραφών και λαθών δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα ειδοποιητήρια για πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, καλούνται πλέον να τις καταβάλουν, και δη αναδρομικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισφορές που έχουν συσσωρευθεί από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2017 θα πληρωθούν σε δόσεις, τον αριθμό των οποίων θα γνωστοποιήσει ο ΕΦΚΑ μέσα στο επόμενο διάστημα. Πάντως αν οι νέοι ασφαλισμένοι αναγκαστούν να πληρώνουν διπλές εισφορές κάθε μήνα για το επόμενο τετράμηνο, αντιλαμβάνεται κανείς πως θα περάσουν δύσκολο καλοκαίρι και φθινόπωρο, καθώς οι εισφορές θα συμπέσουν με τη διμηνιαία καταβολή του φόρου εισοδήματος και με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ θα αναρτηθούν σήμερα τα ειδοποιητήρια Ιουνίου, με τις εισφορές που θα πρέπει να πληρώσουν έως τις 31 Ιουλίου 1.400.000 ασφαλισμένοι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στο μεταξύ, από τον Οκτώβριο ο ΕΦΚΑ θα ξεκινήσει την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων με τις συμψηφισμένες εισφορές, με βάση τις εκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις του 2016. Εφόσον οι εκκαθαρίσεις και οι συμψηφισμοί γίνουν εντός του Οκτωβρίου, η καταβολή των νέων εισφορών θα μπορούσε να ξεκινήσει, αν δεν υπάρξει άλλη απόφαση, στα τέλη Νοεμβρίου δεδομένου ότι οι εισφορές κάθε μήνα καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου.

Μέσος μισθός

Μείωση του μέσου μισθού στις επιχειρήσεις κατά 2,59% μέσα σε ένα χρόνο (Οκτώβριος 2016 - Οκτώβριος 2015) δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Ο μέσος μισθός διαμορφώθηκε στα 1.167,33 ευρώ για πλήρη απασχόληση και στα 388,56 ευρώ για μερική.

Σύμφωνα με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ, ο αριθμός των ασφαλισμένων στις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 5,06% μέσα σε έναν χρόνο, όμως ανισομερώς. Δηλαδή, η αύξηση των θέσεων μερικής απασχόλησης (part time) έφτασε στο 13,21% και μόλις στο 3,02% η αύξηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider