Τι αλλάζει στην εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στην εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης

Εγκύκλιο που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του ασφαλίστρου αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ή για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, εξέδωσε ο ΕΦΚΑ.

Για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων μισθωτών προβλέπεται η καταβολή εισφοράς από τον ασφαλισμένο, του συνόλου των εισφορών κλάδου σύνταξης (εργοδότη και ασφαλισμένου) για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης, στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ασφαλισμένοι που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από 1/1/1993 και εφεξής, οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω γήρατος με την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και την πραγματοποίηση 40 ετών (ή 12.000 ημερών ασφάλισης) έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν τους πλασματικούς χρόνους ασφάλισης.

Παράλληλα καταργείται το δικαίωμα αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας (άρθρου 3 Ν. 1358/1983) από τους συνταξιούχους και σε περίπτωση θανάτου ,από τα μέλη της οικογένειας του θανόντος (παρ. 4 άρθρου 34 Ν. 4387/2016).

Όσες αιτήσεις αναγνώρισης πλασματικών ετών υποβλήθηκαν πριν τις 12/5/2016, διεκπεραιώνονται σύμφωνα με τις προηγούμενες διατάξεις του νόμου, ακόμη κι αν δεν έχει εξοφληθεί πλήρως το ποσό της εξαγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι στο Δημόσιο μπορεί να γίνει εξαγορά έως και 12 πλασματικών ετών ασφάλισης, ενώ έως 7 έτη μπορούν να εξαγοραστούν στον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider