ΟΓΑ: Ως τις 30 Νοεμβρίου η καταβολή των εισφορών β' εξαμήνου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΓΑ: Ως τις 30 Νοεμβρίου η καταβολή των εισφορών β' εξαμήνου

Περιθώριο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2017 έχουν οι αγρότες για να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές β’ εξαμήνου 2016 προς τον ΟΓΑ, μετά και την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης.

Η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου, ταυτόχρονα με την ημερομηνία καταβολής της τρέχουσας εισφοράς Μαίου προς τον ΕΦΚΑ. Συνεπώς η διοίκηση του ΕΦΚΑ έκρινε πως προκειμένου να διασφαλίσει την εισπραξιμότητα των εισφορών, θα ήταν αναγκαία μια πεντάμηνη παράταση στην καταβολή των περσινών.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΦΚΑ είχε αποστείλει μαζικά ειδοποιητήρια προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας, με τα οποία ενημερώθηκαν ότι πρέπει να καταβάλουν έως τα μέσα Ιουλίου τις ασφαλιστικές εισφορές του β’ εξαμήνου του 2016, παρότι υπήρχαν κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι για αυτή την υποχρέωση θα διδόταν παράταση ορισμένων μηνών.

Πριν λίγο η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών Β΄εξαμήνου 2016 των ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών (π. ΟΓΑ) αυτοτελώς απασχολούμενων και εργοδοτών έως την 30-11-2017.

Δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή εισφορών παραμένουν ενεργά μέχρι την ημερομηνία αυτή (π.χ. ρυθμίσεις, ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα, παροχές αγροτικής εστίας)

Οι ως άνω ασφαλισμένοι καλούνται να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους εισφορές μέσω των καταστημάτων των ΕΛΤΑ και του Διατραπεζικού Συστήματος.

Εξαιρούνται και οι συνταξιούχοι

Απαλλάσσονται από την καταβολή εισφορών προς τον ΕΦΚΑ οι συνταξιοδοτηθέντες μέχρι τις 12/5/2016 που προέρχονται από άλλα ταμεία πλην ΟΓΑ και δηλώνουν εισόδημα στην εφορία από κάποιο χωράφι, μελίσσι ή αμπέλι που έχουν στην κατοχή τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, ξεκαθαρίζεται ότι όσοι βγήκαν σε σύνταξη μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (έως 12/5/2016) και δηλώνουν αγροτικό εισόδημα χωρίς να είναι κατ' επάγγελμα αγρότες, δεν θα υποστούν μείωση της σύνταξης, και δεν θα καταβάλλουν εισφορές για το συγκεκριμένο εισόδημα.

Επίσης εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλίστρων αλλά και από τη μείωση κατά 60% της σύνταξής τους οι αγρότες του πρώην ΟΓΑ που βγαίνουν φέτος στη σύνταξη, ενώ δεν απαιτείται να διακόψουν την αγροτική τους δραστηριότητα -τουλάχιστον μέχρι το 2025- καθώς εξαιρούνται από τς διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider