Αρχές Ιουλίου «ξεπαγώνουν» 129.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρχές Ιουλίου «ξεπαγώνουν» 129.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη

Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου αναμένεται να εκδοθεί η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, η οποία θα προβλέπει το νέο μαθηματικό τύπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, δεκατρείς μήνες μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος τύπος που είχε «κολλήσει» μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ, Ενιαίας Αναλογιστικής Αρχής και διεύθυνσης Ασφάλισης, θα οδηγεί σε περικοπές των επικουρικών συντάξεων που θα δοθούν στους νέους συνταξιούχους.

Η εγκύκλιος αναμένεται να «ξεπαγώσει» τις 129.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη που βρίσκονται στην αναμονή εδώ και 2,5 χρόνια, καθώς από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά δεν μπορεί να εκδοθεί ούτε μία σύνταξη.

Από το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων, με εντολή του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπολου παρατείνει το διετές πάγωμα των 70.000 εξ αυτών, που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 και μετά.

Για τις υπόλοιπες 120.000 αιτήσεις ασφαλισμένων που υποβλήθηκαν μέχρι 31/12/2014 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σταδιακή απονομή τους στο τέλος του 2019. Από το 2020, θα περιμένουν να πληρωθούν και όσοι έκαναν αίτηση το 2015.

Αυτή τη στιγμή νέες επικουρικές (μετά την 1/1/2015) βγαίνουν μόνον αν από την ημερομηνία αυτή μέχρι και τις 12/5/2016 επήλθε θάνατος συνταξιούχου που δικαιούται επικουρική σύνταξη.

Το χάος που επικρατεί στο ΕΤΕΑΕΠ παραδέχτηκε και ο ίδιος ο διοικητής του Θανάσης Καποτάς, επισημαίνοντας πως το κόστος ικανοποίησης των εκκρεμών αιτημάτων είναι τεράστιο καθώς ανέρχεται στα 420.000.000 ευρώ μαζί με αναδρομικά τους.

Μάλιστα θέλοντας να καθησυχάσει τους συνταξιούχους που περιμένουν τη σύνταξή τους, ανέφερε στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, πως τα ταμειακά αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ αρκούν για την ικανοποίηση τους, αν δεν φτάσει η έκτακτη κρατική χρηματοδότηση.

Πάντως σχεδόν κανένα πρώην Ταμείο από τα 30 που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ δεν έχει φτάσει στις αιτήσεις του στο 2015. Το ΤΕΑΥΕΚ βρίσκεται στο 2013 με αναμονή άνω των τριών ετών, το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ΙΚΑ) στο 2014, το ΤΕΑΔΥ (Δημόσιο) και πολλά ειδικά ταμεία του ιδιωτικού τομέα στο 2014, ενώ ΔΕΚΟ - Τράπεζες έχουν σχεδόν ξεμπερδέψει με τις αιτήσεις του 2014.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με την ολιγωρία της, στερεί από χιλιάδες δικαιούχους την επικουρική τους σύνταξη», τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, υπογραμμίζοντας πως από το «φιάσκο» του μαθηματικού τύπου στις κύριες συντάξεις οδηγούμαστε στο «φιάσκο» των επικουρικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider