Πλαφόν σε εισφορές και φόρους των ελεύθερων επαγγελματιών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλαφόν σε εισφορές και φόρους των ελεύθερων επαγγελματιών

Τη θέσπιση ανώτατων ορίων στην ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων θα αναλάβει ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με στόχο την άρση τυχόν αδικιών στο νέο Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στην Επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των επιστημόνων και των ελευθέρων επαγγελματιών, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών.

«Η πρόταση της κυβέρνησης για σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το πραγματικό εισόδημα (μετά την αφαίρεση των δαπανών) ανταποκρίνεται στην θεραπεία της αδικίας που υπήρχε και αφορούσε την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση για πολλά χρόνια των επαγγελματιών χωρίς εργασία και εισόδημα και υπήρξε πάγιο αίτημα των εκπροσώπων τους.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στις γενικές αρχές για την ισονομία και δικαιοσύνη στο χώρο του ασφαλιστικού αλλά και στην ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία στους νέους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, εξασφαλίζοντας βέβαια την τήρηση αυτού που αποτελεί την ουσία των κανόνων για το νέο ασφαλιστικό, δηλαδή δίκαιους κανόνες, λύση για όλους με αναδιανομή και προστασία υπέρ των πιο αδύναμων κατηγοριών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

Τα πλαφόν

Οι τελικές αποφάσεις της Επιτροπής θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, πριν φτάσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου είναι να συμφωνηθούν, από κοινού με τις οργανώσεις, τα εξής:

- Να τεθεί πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους μεταξύ 55% και 60% επί του καθαρού εισοδήματος. Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Κόλλιας, στη μελέτη του Επιμελητηρίου, ζήτησε να μην ξεπερνούν το 50% του καθαρού εισοδήματος του ελεύθερου επαγγελματία, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

- Να ισχύσει το χαμηλό ασφάλιστρο των 93,76 ευρώ για σύνταξη και 32,58 ευρώ για την υγεία (που θα ισχύει για τους αγρότες), για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες στα πρώτα τρία έως πέντε χρόνια της άσκησης δραστηριότητας.

- Να θεσπιστούν χαμηλότεροι συντελεστές που θα αυξάνονται ανάλογα με το εισόδημα, για τον υπολογισμό των εισφορών για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ τον χρόνο.

- Να μειωθεί το ανώτατο όριο του ασφαλιστέου εισοδήματος ή να προβλεφθούν χαμηλότερες ανώτατες καταβλητέες εισφορές για τη σύνταξη και την ασθένεια, στον ασφαλισμένο που θα πληρώνει περισσότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider