Ποιοι θα λάβουν σύνταξη με... επιφύλαξη από τον Ιούνιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι θα λάβουν σύνταξη με... επιφύλαξη από τον Ιούνιο

Ξεμπλοκάρει η απονομή των πρώτων από τις 60.000 εκκρεμείς συντάξεις τον Ιούνιο, με την πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΦΚΑ που ορίζει τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, από τον Μάιο του 2016 και έπειτα.

Ωστόσο σε αρκετές κατηγορίες ασφαλισμένων το σύστημα δεν έχει ξεκαθαρίσει πως πρέπει να τους αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα μέχρι να οριστικοποιηθούν οι τελικές νομικές λεπτομέρειες προς τα αρμόδια τμήματα απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ, να δίνονται συντάξεις με... επιφύλαξη.

Οι συντάξεις αυτές αφορούν:

- Ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους από Ταμεία που εισέπρατταν τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους». Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, όπως αρτοποιοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί κ.α. στις συντάξιμες αποδοχές των οποίων πρέπει να συνυπολογιστούν και τα ποσά των «κοινωνικών πόρων».

- Ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση.

- Ασφαλισμένους με ένσημα σε άλλη χώρα, ή αλλοδαπούς που ασφαλίζονται, στην Ελλάδα αλλά δεν συγκεντρώνουν τα απαραίτητα χρόνια για να λάβουν ολόκληρη την Εθνική Σύνταξη.

• Ασφαλισμένους που έχουν καταβάλει αυξημένες εισφορές, μεγαλύτερες από το 20% του ΙΚΑ και δικαιούνται την προσαύξηση που ορίζει ο νόμος (0,075% για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφορών).

• Αυτοαπασχολούμενους (ΕΤΑΑ) που ασκούν παράλληλα αγροτική δραστηριότητα και ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.

Υπενθυμίζεται πως ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης είναι πλέον ίδιος για όλους, δημόσιους υπάλληλους, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η μόνη δυνατότητα αύξησης της προσδοκώμενης σύνταξης είναι η παραμονή στην εργασία- άρα και στην ασφάλιση- για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια (στην 35ετία λαμβάνει κανείς μόνο το 35,4% του μισθού του) και η βελτίωση του μισθού βάσει του οποίου υπολογίζεται η σύνταξη (πρακτικά αδύνατον μεσούσης της κρίσης).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider